Vikten av att våga

Av onsdagskrönikör - Joakim Forssell

I går var det äntligen dags för Janne Andersson och hans nya landslag att ställas inför sitt första test. Holland väntade hemma på Friends och trots bristande publikintresse var vi nog många som satt hemma i TV-soffan och, lätt spända, inte visste exakt vad vi kunde vänta oss. Eftersom min deadline för att lämna in den här krönikan är samma kväll som landskampen kommer ni veta hur matchen gick innan ni läser det här.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Precis som för landslaget bjuder den här veckan på helt nya äventyr för mig personligen. För första gången någonsin ska jag sitta ner och intervjua personer som jag tidigare bara sett på tv, hört på radio eller läst om i tidningen. Det är nämligen dags för nya inspelningar av Vilirares podcast och jag har fått äran att vara en av dem dom sköter intervjuandet. Vem ni får lyssna till tänker jag inte avslöja, men jag kan säga att det är några riktigt profilstarka gamla spelare som kommer sitta vid mikrofonen.

Eftersom jag inte läst journalistik eller tidigare intervjuat någon var steget att bara ringa upp de tilltänkta gästerna väldigt nervöst och jag tänker att det är just här man kan koppla samman en nystart för landslaget med det jag just nu är igång med.

Janne Anderssons första kvaltrupp har det lägsta antal genomsnittliga landskamper på 2000-talet. Strax över 17 i snitt och endast två spelare har gjort över 50 landskamper (Granqvist och Lustig). Man ställs mot Holland i premiären och många av spelarna kommer vara nervösa inför matchstart. Att våga måste vara ledordet som Janne jobbat med sedan laget samlades. Att våga spela sitt eget spel, att våga utmana och att våga vinna. Vågar du inte vinna kommer det vara svårt att nå ditt mål, som i landslagets fall borde vara att besegra Holland och så småningom ta sig till VM-slutspelet i Ryssland. Vågandet kan appliceras nästan var som helst i samhället. Vågar du inte ta för dig så finns risken att någon annan tar din plats och gör det du vill göra. Det kan gälla ett jobb, en utbildning eller, som i mitt fall, en plats som podcastintervjuare.

Jag vågade ta upp luren för att ringa och jag hoppas de eventuella debutanter som får chansen mot Holland vågar ta sin chans också. Jag hoppas att Janne vågar och jag hoppas det svenska folket vågar tro på att vi kan nå VM trots en tuff kvalgrupp. Nu är det dags att visa att vi klarar oss också utan Zlatan.

/Joakim Forssell

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln