låt oss hoppas och tro igen

Måndagskrönikör - Jimmy åkesson

Det är nu vi börjar om och skriver ett nytt kapitel. Vi lämnar bakom oss ett Europamästerskap som ur ett svenskt perspektiv inte blev den där sommarfesten vi hoppats på. Istället bryter vi ihop och kommer igen och letar efter nytt hopp och en ny tro mot ett Världsmästerskap som är ett och ett halvt år bort.
 

Förändringar kan vara både bra och dåligt beroende på hur det har sett ut innan och fotbollssupportrar är kanske den grupp som högst och först som ropar efter någonting nytt.
När Erik Hamrén tillträdde efter Lars Lagerbäck var det en frisk offensiv fläkt som blåste bort vad många tyckte var en grå defensiv.
Sju år senare visade det sig att fansen ville precis tvärtom.
Och det är väl en del av fotbollen – hur allting går i cykler. När Janne Andersson i morgon kväll gör sin första landskamp som förbundskapten gör han det med en grundtanke i den kollektiva styrkan snarare än den skickliga individualismen och supportrarna längtar efter att se ett svenskt landslag prata om "laget" istället för "shining".
 
Någonstans så är det precis det här som behövs. Nu föll valet på en 53-årig guldmakare från Halmstad som vet precis hur han vill spela sin fotboll. Det kommer att mantras om en match i taget, att då var då, nu är nu och sen är sen och vi kommer att nicka, hålla med och se vad han kan åstadkomma med ett landslag som börjar om på nytt.
Och kanske var Hamrén-eran också ett mellanläge.
Lars Lagerbäck (med Tommy Söderberg inkluderad) hade en påse stjärnor fylld med bland annat Fredrik Ljungberg, Henrik Larsson, Olof Mellberg och Tobias Linderoth. När Hamrén steg på båten var det Zlatan Ibrahimovic som inte bara stod på den svenska toppen utan också blickade ut över den europeiska fotbollsglaciären. När Sveriges nummer tio nu abdikerat tror jag inte att det kommer bli en enskild spelare som tar över – det kommer att bli ett antal som delar på ansvaret. Det känns på något sätt signifikativt för den här förändringen.
 
Det finns ju såklart en anledning till att det kallas "det nya landslaget". En ny ledning ska sätta ihop ett nytt lag och ta efter en centrallinje som funnits där i över tio år. En utmaning? Javisst. Omöjligt? Nä. Och det är just det som är spännande innan allting drar igång.
 
Kanske hänger det ihop med vibbarna från 2015 års U21-turnering i Tjeckien. Hur vi vill att Ericsons kompani ska ta klivet över till de stora grabbarna – hur John Guidetti ska fortsätta att sjunga med fansen som drömmer om framgång.
Kanske är det den stora skillnaden mellan Erik Hamrén och Janne Andersson – deras fotbollstänk, taktik och utstrålning.
Visst är det också lätt att skriva ner ett landslag som presterat sämre under en period. Precis som att det är lätt att skriva upp och hylla en öppenhet hos en förbundskapten som kommer in med någonting nytt.
 
Det är där vi befinner oss – ett och ett halvt dygn innan matchen på Friends Arena. En match som känns lika oviss som spännande. Janne Andersson kliver trots allt in i den utan några egentliga förväntningar.
Vinner Sverige blir han hyllad.
Förlorar Sverige kommer han få en chans till – "det är ju ändå ett nytt lag".
Det finns ändå någonting i att Andersson första motstånd är samma som Hamrén blev överkörd av efter en naiv offensiv taktik. Det pratas om att det var där hans landslag förändrades och försvann och där entusiasmen blev försiktighet.
Så vilken ton anslår "det nya landslaget"?
Oavsett om det blir Dani M eller Ulf Lundell så har supportrarna fått en chans att drömma, hoppas och tro på vad som komma skall – det är deras rätt.
 
Hur långt det räcker den här gången? Äh, vi får väl se. Vi börjar åtminstone här och nu. Precis som det kändes och tänktes inför den där matchen mot Ungern för drygt sex år sedan när vi väntade på ett generationsskifte och positiva vindar.
 
Nu städar vi bort "echoes in eternity"-reklamer och "tillsammans är vi starka"-brandtal och fokuserar på den där kvalmatchen mot Nederländerna. För hur man än vrider och vänder på det: Då var då, nu är nu och sen är sen.
 
/ Jimmy Åkesson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln