FOTBOLLEN ÄR INTE DÖD I OS

Av helgkrönikör - Henrik Strömblad

Det var en stor upplevelse att efter mer än tjugo år som sportjournalist och TV-kommentator få äran att kommentera ett stort mästerskap på plats. Dessutom med både Sveriges dam och herrlandslag och i ett av fotbollsvärldens hetaste länder - Brasilien.
 

Etiketter: helgkrönikören

Damfotbollen är dessvärre något vi inte sänder speciellt mycket av på Viasats kanaler. Främst på grund av att andra kanaler har rättigheter för landslagets kvalmatcher VM och EM samt Champions League och damallsvenskan. Men då gäller det att komma väl förberedd till jobbet. Ett mycket givande researchsamtal med Pia Sundhage över en lunch i början av juni gav stor insikt i lagens taktiska upplägg, spelare och vilka favoriter som fanns i turneringen. Pia brinner för sin fotboll och få, om ens någon, har samma kunskap och insyn i toppfotbollen på damsidan. Jag hann dessutom scouta laget på plats i Kalmar när de gjorde ett mycket bra genrep mot Japan veckan innan avresan till Rio.

Statusen på OS i damfotbollen är lika hög som ett VM och de bästa spelarna i världen är med i de tolv lag som kvalificerar sig. Faktum är att det är svårare att ta sig till ett OS än ett VM, där fler lag kvalar in. Vilket också visade sig då tunga nationer som Japan, Norge och Nigeria saknades i Brasilien. Alltsedan starten i Atlanta 1996 för damfotbollen i OS har turneringen växt i betydelse och status.

När det gäller herrarnas turnering är livet däremot inte lika enkelt för en förbundskapten i ett OS-landslag. Bakgrunden till varför herrarnas turnering har devalverad status hittar vi långt tillbaka i historien. Innan det första världsmästerskapet för herrar spelades i Uruguay 1930 var OS det stora mästerskapet. 1912 vid OS i Stockholm hade turneringen full status, även om ett antal länder uteblev. De två OS-titlar som senare Uruguay tog 1924 och 1928 räknades som oerhört tunga och låg till grunden att den lilla sydamerikanska nationen fick äran att arrangera historiens första VM. Men FIFA började också oroligt snegla mot att OS "stal status" ifrån deras nya egna mästerskap.

Vid OS i Los Angeles 1932 ville inte FIFA sanktionera ett deltagenade och fotbollen ströks helt ifrån OS-programmet. Den kom tillbaka i Berlin 1936. Men hade efter andra världskrigets slut svårt att få den riktiga statusen bland FIFA:s höjdare. Då proffsfotbollen växte sig allt starkare under 1950-talet och OS håll hårt på sina amatörregler blev det en omöjlighet för landslagen att samla sina bästa spelare till en OS-turnering. Det forna Östblocket med sin något diffusa "amatörnivå" på sina idrottsmän (militärer och studenter officiellt) fick ihop starka landslag och vann ett antal OS-guld. I slutet av 1980-talet bestämde FIFA och IOK att göra något åt en turnering som var på väg att haverera. Under samma period började IOK att lätta på sina amatörregler och proffs fick access till sina idrotter i OS. FIFA tog beslutet att göra turneringen till ett U23-mästerskap med tre överårig spelare per nation. I Barcelona 1992 fanns en ung Pep Guardiola med och spelade hem guldet till Spanien. Brasilien föll i semifinalen i Atlanta 1996 mot Nigeria. Det var knappast några unga "dussinlirare" i brassarnas trupp med namn som Rivaldo. Ronaldo, Romario och Roberto Carlos. I Aten 2004 spelade Leo Messi, Sergio Aguero och Javier Mascherano hem guldet till Argentina och mu i Rio lyste Neymars stjärna stark över spelen.

Vi kommer nog aldrig att få se de absolut bästa A-landslagen på herrsidan mot varandra i ett OS o framtiden. Den ekonomiska styrkan hos deras klubblag är för stark och spelschemat för späckat för att ytterligare ett stort mästerskap för landslag skall få plats i kalendern. Men jag ser OS-fotbollen för herrar ut en annan synvinkel. Det är framtidens spelare, många redan etablerade, som vi får se. Brasiliens mästarlag i Rio hade spelare som kommer att göra avtryck inom ett par år.
 
Men det är min inställning. Alla får givetvis bilda sin egen uppfattning om OS-fotbollen. Det kan dock vara värt att väga in bakgrunden och det historiska perspektivet.
 
Själva turneringen för min del blev en häftig resa genom ett gigantiskt land. Vi tog oss två gånger den fyra timmar långa flygresan ifrån Rio till Manaus för att se Håkan Ericssons "hopplock" kämpa mot 80 procentig luftfuktighet och tekniskt skickligare motståndare. Vi fick uppleva två bragdartade kampmatcher med iskall kyla ifrån straffpunkten av damerna. "Suecia - Jogo Bonito ifrån straffpunkten som vi sa till kommentatorer och journalister ifrån andra länder". Vi kom ut till kusten till ruffiga men charmiga Salvador och fick se ett utskällt brasilianskt herrlandslag få tillbaka glöden och hoppet när allt lossnade mot Danmark. Och vi fick tillslut, när det var dags gör semifinaler, bänka oss på kommentatorsplats på mytomspunna Maracana tillsammans med 80 000 bubblande åskådare. 
 
Pia Sundhages landslag gjorde en fantastisk resa fram till en högst oväntad final. Håkan Ericssons "pussel" räckte inte till när motståndarna skruvade upp tempot och den tekniska nivån. Men det var en häftig och ovanlig upplevelse att växla mellan dam- och herrfotboll när Sverige för första gången fanns med på båda fronterna i ett OS.
 
Herrfotbollen har sitt tempo och sin intensitet som damerna av fysiska skäl aldrig kan nå upp i. Att jämföra är också ett misstag som många gör. Damerna spelar fotboll efter sina förutsättningar och gör det många gånger väldigt bra. Det herrarna framförallt kan lära sig av damerna är respekten för spelet, reglerna och varandra. Hur ofta ser du en damspelare rulla runt 316 varv i "olidliga smärtor" för att minuten senare studsa upp och sprinta iväg i en djupledslöpning? Filmningar och fula tjuvnyp bakom ryggen på domaren är väldigt sällsynt i damfotbollen. En befrielse.

Men den absolut häftigaste upplevelsen fotbollsmässigt i OS var herrarnas final. Ett tempo som hade gjort både Usain Bolt och Mo Farah stolta. Hög teknisk nivå och ett drama som fick sin Hollywood-final. Brasiliens första OS-guld i fotboll, på Maracana och kaptenen avgör med en iskall straff - Jogo Bonito.

/Henrik Strömblad

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln