Grönt kort för fair play

Av torsdagskrönikör - Nils Montan-Lund

Stockholms Fotbollsförbund har infört det gröna Fair Play-kortet i S:t Erikscupen på 5- och 7-mannanivå. Ett, vad jag kände, något krystat försök att göra fotbollen lite schysstare. Men efter bara någon vecka är det dags att krypa till korset.
 

Tanken är god, förebilderna på fotbollsplanen ska hyllas och de prisas med ett grönt kort. En väldigt enkel symbolhandling, som jag trodde skulle betyda mer i teorin än i praktiken. Men sedan införandet av Fair Play-korten måste jag erkänna mig väldigt positivt överraskad.
 
Den spelare som agerat förebild och uppträtt lite extra schysst på fotbollsplanen, får efter matchen ett grönt kort av motståndarlaget. Kanske något omständligt för en tränare att hålla reda på både sina egna och koll på det andra lagets spelare. Men hittills verkar de allra flesta ha löst den problematiken alldeles ypperligt. Bland annat har de egna föräldrarna involverats i stor utsträckning.

För en äldre tonåring kanske kortet inte har någon större betydelse. Inte för de flesta i alla fall, inte just nu. Men i det åldersspann (8-12 år) man nu använder sig av kortet verkar det ha kommit väldigt väl till pass.
 
Jag har själv hört flera positiva tongångar från ledare som har delat ut det gröna kortet och där den unga fotbollsspelaren, som tagit emot det, vuxit några centimeter direkt. Då fyller det verkligen sin funktion!

Det som från början var tänkt som en lätt kritiskt vinklad text, fick dagen innan publicering således skrivas om. Det gröna kortet är helt enkelt ett alldeles utmärkt initiativ och är förhoppningsvis här för att stanna.
 
Däremot är jag väldigt tveksam till om det tar tag i den verkligt stora problematiken: föräldrahetsen vid sidan om planen. Kanske kan det sända vissa värdefulla signaler, men de allra mest hugade kommer ha alldeles för lätt att se förbi det.

Kanske kan man framgent utveckla det gröna kortet att innehålla budskap, om hur man förväntas bete sig som åskådare vid sidan av planen också. Kan man även inkludera detta i det här projektet, då har man kommit en väldigt bra bit på väg.


Så mitt gröna kort delas ut till initiativet ”Grönt kort för Fair Play”, för att man premierar det som är bra och för att man bygger små fotbollsspelare till att bli stolta föredömen.
 
Det är precis vad fotbollen handlar om och jag hoppas att alla ledare där ute tar till sig det här konceptet, tar det på allvar och ser till att bidra till en bättre och finare fotboll.
Det är nämligen precis så här vi växer tillsammans.

/Nils Montan-Lund

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln