Dietrich Mateschitzen - En skam för fotbollen

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

Det är med skräckblandad förtjusning mina tankar vandrar till en mellanstor stad i Tyskland. Det är med stort vrede jag ägnar en tanke åt Dietrich Mateschitz.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Med en förmögenhet på 45 miljarder kronor valde Dietrich Mateschitz att skapa kaos i Tyskland. En österrikare som 1984 grundade företaget  Red Bull och som nu ser hela världen som en enda stor plattform han ska koppla greppet om.
 
Han har skapat ett varumärke som är signifikativt för extremsport och rock n’ roll. Han har skapat sig ett imperium och en förmögenhet många inte ens kan drömma om. Men den som har mycket vill alltid ha mer.
 
Extremsporten är kategorin Red Bull började erövra. Därefter har det blivit formel 1, Hockeylag, fotbollslag i MLS. Plötsligt kände kanske den österrikiske 72-åringen att greppet runt Europa inte var tillräckligt starkt.
 
1933 valde FC Rapid Salzburg och FC Hertha Salzburg att gå samman till en klubb som fick namnet SV Salzburg. 1953 nådde de högstaligan i Österrike och 1994 blev de österrikiska mästare för första gången. Efter att SV Salzburg blivit mästare tre gånger på 1990-talet valde Mateschitz 2005 att köpa upp klubben och döpa om den till Red Bull Salzburg.
 
Klubbens historia? Den raderades ut. Klubbens färger? De förbyttes från lila till rött och vitt. Klubbens fans? Bildade en ny förening vid namn SV Austria Salzburg som idag kämpar i det lilla landets tredjeliga. En hel förening rensades ut och ersattes med ett varumärke och man som vill härska.
 
Fyra år efter etableringen i Österrike ville österrikaren bli ännu större. Han ville ta sig in i Tysklands finrum. Vilket inte skulle visa sig vara lika lätt.
 
Samtliga lag som spelare i tyska division fyra och uppåt måste ägas av klubbens supportrar, så kallad 51-procentsregel. Detta bidrog till att Mateschitz köpte ett division fem-lag. Närmare bestämt SSV Markranstädt.
 
I Tyskland är det inte tillåtet att ha ett sponsrat lagnamn och än mindre en ägares företagsnamn. Även här hittade österrikaren ett kryphål. Han döpte klubben till RasenBallsport Leipzig, vilket översatt blir Gräsmattebollsport Leipzig. Således kunde han skapa förkortningen RB Leipzig.
 
Därefter valde han att höja avgiften för medlemmar till närmare 8000 kronor per år. I dag har klubben 17 medlemmar och har avancerat från Tysklands femte division till Bundesliga och i söndags gjorde den kontroversiella klubben sin Bundesligadebut.
 
Mitt i denna soppa, finner vi en av Sveriges nästa fotbollsstjärnor.
 
Emil Forsberg tog klivet från Sundsvall till Malmö, för att efter en succéartat tid i Skåne flytta till Leipzig. Där har han under 18 månader blommat ut till en av de stora stjärnorna. Och det var den svenske 24-åringen som sköt Tysklands mest hatade man till fotbollens finrum.
 
Varje gång Emil Forsberg gör något bra i Leipzig knyter jag näven av glädje. Vilket betyder att jag låter mig sympatisera med en man som går emot den fotbollsfilosofi jag själv växt upp med.
 
Varje gång Forsberg gör mål jublar jag. Ett jublar som så småningom landar i knäet hos en girig österrikare med mål att erövra världen.
 
Jämförelsen är hemsk, men blev ett faktum när supportrar till FC Erzgebirge Aue i mötet med RB Leipzig höll upp en banderoll där Mateschitz jämfördes med Adolf Hitler. Något som får stå för dem, men som sätter perspektiv till hur den tyska fotbollskulturen ser
På Dietrich Mateschitz.

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln