Anderssons trupp utstrålar tydlighet

Av fredagskrönikören - Marcus Lindén

I veckan tog Janne Andersson ut sin första trupp som förbundskapten för Sverige. I truppen fanns en del förväntade namn, ett par bekantingar från IFK Norrköping och några debutanter. Låt oss hoppas att detta inte bara är starten för enstaka spelares landslagskarriärer – utan starten på kontinuitet och filosofi.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Janne har hittills varit noggrann. Landslagsstaben består av en dos av allt – med rutin som gemensam nämnare. Janne Andersson är öppen för flera sidor av myntet och talar prestigelöst om hjälpen av andra. Det har dock tidigare aldrig hämmat hans prestationer, snarare tvärtom. Det rimmar bra med det öppna klimatet och den stabila grund som Norrköping står på.
 
Någon ville se Robin Quaison i denna trupp. En annan ville se Sam Larsson. Och någon ville inte se Oscar Lewicki. Jag var givetvis nyfiken på truppen som alla andra. Viktig match framför oss med en helt oförutsägbar trupp. Men det primära är inte namnen. Det är typen av spelare. Niklas Hult är det tydligaste exemplet. Han spelade i ett väldigt bra Nice förra säsongen, men speltiden var sporadisk innan det slutade med en flytt till Grekland. Han bör inte ha kommit upp i sin högstanivå. Ändå plockade Andersson ut honom. Med all sannolikhet för han har en spelstil som passar in.
 
Det fanns en stor problematik i Hamréns ständiga byten av spelare under sin tid som förbundskapten. Förhoppningsvis sätter Andersson sitt mittförsvar bra mycket snabbare och inte ratar spelare vid enskilda insatser. Men det största problemet som nämnts är att Hamrén lämnade uppdraget efter ett gäng år och ingen förstod vilken typ av fotboll han ville genomföra.
 
Janne Andersson är bekväm i media. Han är prestigelös. Men han är också tydlighet. Klarar han av att med denna trupp och framtida trupper vara just tydliga och bygga med kontinuitet så kommer det att ge resultat. Med det i beräkningen gillade jag hans pilottrupp. I detta skeende är det viktigare än någonsin med spelidén före enskilda spelare.
 
Vi har en tendens att i landslagssammanhang fokusera för mycket på vad vi svenskar är bra på historiskt. Vi ska spela efter material och förbundskaptenerna har inte i närheten av lika mycket tider med sina spelare som klubblagstränarna har. Men det bör fokuseras mer på vilken sorts fotboll och filosofi Janne Andersson tror på och har använt sig av. Mindre av hur han ska tillbaka det svenska arvet. Han är främst här för att han är en skicklig fotbollstränare.
 
Med tålamod kommer Andersson ha goda chanser att lyckas. Vårt landslag mår bra av honom. Ge oss tydlighet så är jag i alla fall nöjd.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln