Oväntat?

Av Helgkrönikören vecka 33 - Curt Einarsson

I februari valdes UEFAs generalsekreterare Gianni Infantino till ny ordförande i FIFA efter att ”dribblingsmästaren”, Sepp Blatter kört i diket med en krasch.18 år vid makten hade bedövat  omdömet. Joseph S Blatter hade en gång, precis som Infantino nu, nästlats sig in till maktens högsta platå tjänstemannavägen. Samt via eget kampanjade.
 

Etiketter: helgkrönikören

Gianni Infantinos dåvarande chef, UEFAs ordförande Michel Platini, inte sällan den tröttaste personen på hedersläktaren, är avstängd efter att ha fått 17,2 miljoner av Sepp Blatter. Tänk om de pengarna istället hade investerats i internationella studiebesök hos de främsta fotbollsakademierna i Europa, typ i Tyskland, Frankrike och Tyskland. Är övertygad om att en ung och lovande tränargrupp från ex de Nordiska länderna inte skulle kunna undgå att samla på sig många intryck.

Efter diverse överklagande-turer är nu avstängningen nere på fyra år och beloppet har reducerats. Någon ny ordförande i UEFA efter den tidigare i år tillfällige Gianni Infantino är inte tillsatt. Eller blir det som UEFA vill ? Dom föreslår nämligen att Michel Platini skall sitta kvar och därmed blir han helt benådad. Ridå.

En skruvad situation med mer knorr på en någonsin de frisparkar var som han var specialist på.
 
Nyligen har UEFA genomfört sin största tävling under en fyra års period utan att ngn tillförordnad UEFA-chef har exponerats. Organisationen har kanske utarbetat sådan teamorganisation – i linje med de agerande lagens-så någon grosse-chaise president behövs ej?
 
I våras nåddes vi av att FIFAs etiska kommitté vill stänga av denne Gianni Infantino i 90 dagar för att han försökt stoppa kommitténs reformarbete. Nu senast från att undersöka varför just Gianni Infantino vill stoppa ett rådsmöte från ökad transparans vid en kongress i Mexico. Etikkommitténs ordförande Domenico Scara avgick,(blev tvingad?).
Och juridikprofessorn Mark Pieth, engagerad av FIFA sedan 2011,jämför Gianni Infantinos agerande med hur det var under Sepp Blatters värsta dagar…
Om Gianni Infantino varit mycket duktig som tjänstemannabas på UEFA hade han inte kunnat undgå att märka vad hans chef Michel Platini och Sepp Blatter höll på med för affärer. =Olämplig
Mellan dessa fotbollens maktcentra, FIFA i Zurich och UEFA i Nyon är det cirka 26 mil.

Om han var totalt okunnig om detta hade han inte skött sitt jobb. =Olämplig
Som tjänsteman sitter man som spindeln i nätet. Det är till huvudkontoret merparten av all kommunikation initialt kommer. Det är här som möten och kongresser planeras och i vissa fall genomförs. Det är här som de informella samtalen och mötena växer fram. Det är helt enkelt Relationernas och Kontaktytornas centra.

Under tidig försommar framkom att trojkan Blatter, Valcke och Kattner gett sig själva bonusar på nästan 700 miljoner under de senaste fem åren. Jerome Valcke var generalsekreterare under åren 2007-15,(har tidigare fått 12 års avstängning) Markus Kattner, finanschef i världsförbundet sen september 2015(sparkades för några månader sedan). Inget fanns specat i FIFAs bokslut om dessa transaktioner. Oftast får tjänstemännen längre bestraffningar än de förtroendevalda. Men vi hoppar över en fördjupning i den frågan nu.

Sverige har som bekant haft två svenskar som suttit i UEFAs ledning fram till år 2007,Lennart Johansson och Lars –Magnus Ohlsson. När de blir intervjuade idag är de mycket skickliga på att säga något, men absolut inte något som bringar mer ljus över dessa två maktcentra. Eller är det inte möjligt? Lägg märke till att den mindre kände av dom två, Lars-Magnus Ohlsson jobbat i den absoluta centrala ledningen av UEFA under åren 2000-07.De tre första åren som marknadschef och till Lennart Johansson slutade som ordförande i rollen som generalsekreterare. Det behöver inte betyda att de haft fingrarna i syltburken de också, det är snart tio år sen de slutade. Och på tio år händer det mycket.

Själv sitter jag fortfarande med i ett Internationellt Förbund som något mindre betydelsefullt i Senior Advisory Committé. Skulle jag få frågan idag om det någon gång har förekommit korruption i bandy? Skulle nog mitt svar bli mer jakande än nekande. Men jag är ej tvärsäker och kan inte ta fram några konkreta exempel. Då har jag levt i och ur bandyns innersta rum och gömmor sen 1968.
Hur skall bättre kandidater vaskas fram till de högsta posterna? Och måste det vara så att de bästa kandidaterna är dom som redan finns på förbundens lönelistor? Knappast.
 
Sepp Blatter behövde 23 år på sig att erövra den högsta posten, president som det heter internationellt. Gianni Infantino, klarade det på endast 16 år. Gianni Infantinos sätt att ta sig fram via sju språk, italienska, engelska, franska, tyska, spanska, portugisiska och arabiska skapade stora överlägen. Dennes svåraste oppunent var ordförande i Asiens fotbollsförbund sen 2013 och tillhörde Bahrainsk kungafamilj, men shejken Salman bin Ibrahim al-Khalilfa var emot pressfrihet och åkt ej ut och kampanjade som Infantino gjorde. Kontaktnätet hade han ej upparbetat som generalsekreteraren. Samma förhållande gällde i striden mellan Lennart Johansson och Sepp Blatter åren 2006 – 2007.Historien går igen!

Valberedningsarbete är svårt och angeläget ! Utan språk-och kulturbrytningar har det ändå i Sverige på sistone varit både MP och Kommunals valberedningar som fått ta på sig förlorartröjan.
 
Att granska pampväldet i FIFA började FBI med redan 2011. Är det verkligen så mycket bättre i det europeiska förbundet cirka 26 mil söderöver med Michel Platini som president? På Timeoutplats tillsvidare. Måste vara i brist på kandidater?!

Det går nog inte med den fd FN-diplomaten-högst sådan i Nigeria- Fatma Samoura som nyligen blev ny generalsekreterare i FIFA,(och därmed, kommande ny FIFA-presidentkandidat?) att också försöka göra henne till Europeisk förtroendeperson. Då hade det nog behövts fler tjänstemannaår, förlåt ämbetsår, flitigt eget kampanjande och kunskap i mer än sju språk.

Avslutningsvis: det antal läger ,ungdomsevent, träningsseminarier, studiebesök, internationella turneringar mm som dessa pampar har stulit från kärnverksamheten gör dem till gangsters. Absolut ej aktade fotbollsledare.

/Curt Einarsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln