Elfsborg måste ta ett nytt steg

Av fredagskrönikören - Marcus Lindén

Elfsborg har varit relativt unika i svensk fotboll. Topplag år efter år – med landets bästa ungdomsverksamhet och en tydlig identitet. Egna produkter tillsammans med spelare som hämtats in i tonåren har blommat och klivit ut i Europa. Endast ett år under de senaste tio åren har klubben blivit sämre än fyra. En stor framgång. Nu är dock klubben i ett annat läge.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Att klubben kommer få svårt att klättra i höst är ett faktum – men inte det primära här. Marcus Rohdén är såld och det finns fortfarande en överhängande risk att även Viktor Claesson kommer att gå förlorad. Två stjärnor som varit med och burit klubben de senaste åren. Ingen kan kräva att ersättare ska hålla samma nivå. Med det i beräkningen är det därför inte hösten som varken avgör eller bevisar någonting för Elfsborg. Det är snarare det som redan skett.
 
Jag vill vara tydlig med ett par saker. Jag har haft en stor respekt för Elfsborg och de har tidigare varit ett lysande exempel på hur andra svenska klubbar bör arbeta. Mycket grundjobb fungerar fortfarande idag och ger Elfsborg en stabil grund att arbeta på. Uppfattningen har varit att klubben varit en bra miljö att utvecklas i. Tydliga ramar finns, kvaliteterna får utrymme att nyttjas och lyckade exemplen finns det gott om. Men det är just det fina arbetet i grunden som gör att nästa steg är möjligt – och måste genomföras.
 
Magnus Haglund återvände inför förra säsongen efter tre år i Norge. Att han gjort sig till en kvalificerad svensk tränare med hans tidigare sejour i Elfsborg i bagaget är både naturligt och välförtjänt. Alla ovannämnda saker föreningen byggt upp och gjort bra har Haglund en del i – även om det bara blev ett guld under många säsonger. Men redan från start kändes valet av Haglund som ett steg tillbaka, i alla fall i sidled. Ordföranden Bosse Johansson och sportchefen Stefan Andreasson gjorde sitt yttersta för att höja upp Haglunds status vid återkomsten. Han var tillbaka hungrig och med nya erfarenheter vilket skulle göra honom till den naturliga ersättaren.
 
Detta är dock ingen ny succé. Förra årets säsong var godkänd men inte mer. Ingen cuptitel, guldracet var kört redan under sensommaren och Europaplatsen missades. Arber Zeneli var en tung förlust men samtidigt hämtades ett nytt etablerat mittförsvar in som kompensation. Laget ligger trots detta bara sjua i tabellen och det är ett misslyckande. Spelet har emellanåt lovat mer än vad det blivit poäng men tabellen ljuger samtidigt inte i Elfsborgs fall. De nödvändiga stegen har inte tagits och det är här poängen finns. Varför skulle Magnus Haglund ta Elfsborg tillbaka till den plats de vill vara? Magnus Haglund är ett grundarbete, inte en slutprodukt.
 
Elfsborg är ingen krisförening. Varken med eller utan Magnus Haglund. De borde absolut inte göra sig av med honom i det här läget, det finns ingen anledning till det. Däremot skulle någonting nytt behövas för Haglund känns, trots att det bara var 18 månader sedan kontraktet skrevs på, allt annat än nytt. Förutsättningarna för en tränare kommer att vara goda, klart bättre än på många andra håll i Allsvenskan. Grundarbetet med den goda akademin och trygga organisationen tar inte speciellt mycket stryk av årets misslyckande. Men de bör akta sig för att successivt backa. Då kommer de bli ifrånsprungna av de andra topplagen.
 
Spela av hösten och fundera på etablerade nyförvärv till nästa år. Ingen ska sparkas nu i höst, fortsätt med det ni är bra på. Men på sikt behövs en förändring och det kan vara på Magnus Haglunds bekostnad. Elfsborg har delvis kört fast. Men utvägen behöver inte vara svår. 

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln