En frälsares tid är över

Av tisdagskrönikören - Tobias Dahlberg.

I Sverige var klockan strax efter tre på natten. I Japan var den lite över tio på morgonen. 11 i Sydney, 21 i Kanada och 22 i Rio. Trots detta hade vi en nio sekunder och 81 hundradelar gemensam sysselsättning, under precis samma klockslag.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Rio lever i ett vakuum. En bubbla. Idrottare från världens alla hörn tävlar i diverse idrottsgrenar och i tv-sofforna beundras vi av sporter vi ibland aldrig ens hört talas om. Eller åtminstone inte känner till reglerna för.
 
De olympiska spelen står för välmående och tävlan i goda vänners lag, även om striderna mot dina värsta rivaler är på liv och död. Blod och svett. OS förenar människor vart annat år. Vinterspel och sommarspel.
 
Allt är en tävling, och när vi pratar tävling mellan spelen så är det trots allt sommarspelen som förenar fler människor och förgyller fler individers vardag.
 
I dessa sommarspel tävlar landen sinsemellan. Det som är den ena nationens stora glädje, fäller i stället andra nationers tårar.
 
Bland 206 nationer, varav två är ”tillfälliga nationer”. Vilka är till för personer som inte kan tävla för sina egna hemländer, av olika anledningar. Där, bland 206 nationer, mer än 11 000 deltagare, finns det en människa som fångar alla andra idrottares uppmärksamhet. Och hela världens uppmärksamhet.
 
Trots sitt hemlands relativt låga befolkningsmängd på strax under tre miljoner invånare som hejar på honom, så har han även ett helt jordklot med folk som avundas honom. En värld som ställer klockan var fjärde år. Oavsett vart vi befinner oss i världen, eller vad klockan står på när vi går upp ur sängen, eller ner i soffan. Han stjäl uppmärksamheten från allt annat på denna planeten, när en 100 meter lång plats någonstans, blir jordens mittpunkt och dragningskraft i strax under 10 sekunder. En gång var fjärde år.
 
Usain Bolt innehar världsrekordet på såväl 100- 200- och 4x 100- meter. 2009 sprang den världsälskade jamaicanen i Berlin. Det var VM och han hade en form som nog kommer bli svår att toppa. Han sprang 100 meter på otroliga 9,58 sekunder. Det vill säga 10,438 meter per sekund!
 
Han är en sagolik människa som skapar en eufori världen över. Dessutom ger han något tillbaka. Bolt är en av få personer som gör upp om OS-guldet på 100 meter som aldrig åkt fast för doping. Han förespråkar en ren idrott, han förespråkar en euforisk inramning och framför allt – han är en ödmjuk idrottare som ger något tillbaka till den värld som hejar fram honom. Han skapar förutsättningar för andra människor.
 
Hans närvaro under de olympiska spelen skapar en atmosfär som bara han och övernaturliga fenomen kan skapa.
 
Han är en förebild för denna värld. Oavsett om du jobbar på ICA, kör lastbil, är journalist, fiskhandlare, bankman, rik, fattig, tjock, smal, så avundas nästan sex miljarder människor detta jordliga fenomen. För tio sekunder har han en planets blickar mot sig och hela världen blir ett ända stort vakuum, som alltid slutar med ett stort gemensamt vrål, på exakt samma hundradel, världen över.
 
Allt har dock sin tid och nu har en av idrottens störsa hjältar genom alla tider deklarerat att Rio blir hans sista framträdande på OS-banan.
 
Han stjäl inte en världs uppmärksamhet, han tillfredsställer oss i 10 sekunder var fjärde år, som gör det värt att vänta fyra år tills nästa gång. Nu är det slut, och vad har vi nu att se framemot 2020?

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln