Så gynnas Gothia Cup

Av torsdagskrönikören - Nils Montan-Lund

Så har SvFF slutligen arbetat fram dispenskriterier för turneringar som vill kora segrare i turneringar för barn under 13 år. Utfallet blev precis som väntat.
 

 

Det mest iögonfallande dispenskriterierna är det om att vid deltagande lag från minst 25 olika nationsförbund, så medges undantag. Ett beslut som ger Gothia Cup en allt större särställning. En stor turnering som nu alltså gynnas ytterligare.

Det finns en rad besvärande omständigheter kring detta. En högt uppsatt förtroendevald i SvFF med släktband till organisationen kring Gothia Cup, men inte nog med det: Ordföranden för Göteborgs Fotboll(s)förbund, Bert Andersson sitter som ledamot i förbundsstyrelsen i SvFF, som fattat beslut om dispenskriterierna. Där finns förstås en stark relation till Gothia Cup.


Mitt i allt detta är det ju ingen som har kunnat svara på vad det är för skillnad på att kora slutsegrare om det finns deltagande lag från minst 25 nationsförbund, eller om det inte gör det. Naturligtvis handlar det om den ekonomiska aspekten, så någon hänsyn till barnrättsperspektivet har inte tagits. Det som man annars stryker under som så viktigt.
 
Dubbelmoralens närvaro är rent ut sagt beklämmande – det är pinsamt på riktigt!
 
Dispens för att kora segrare i 12-årsklassen kan också medges om arrangören kan dokumentera att turneringen präglas av en sund tävlingsmiljö och att hänsyn tas till barnrättsperspektivet. Det här sätter förstås ytterligare lite press på arrangörerna att efterleva en god miljö och atmosfär för deltagarna och det är bra. Men vem följer upp detta?
 
Vad gäller dispenser för att kora segrare i 11-årsklassen skriver man:
”En stor restriktivitet kommer att tillämpas och endast under extraordinära omständigheter kan ett undantag beviljas. Det exemplifierade skälet om ett större internationellt deltagande, är inte tillämpligt för åldersklassen 11 år och yngre”.
 
Exakt vad dessa extraordinära omständigheter är för något har man inte specificerat.
 
Så vad kommer hända nu? Förutom rusningen efter dispensansökningar, så kommer fler lag att börja delta i turneringar utomlands. Det ovannämnda förbudet mot att kora segrare i turneringar för lag under 13 år kommer således ytterligare att bidra till att de med redan små ekonomiska medel drabbas ännu hårdare.
 
Man har kvar att förklara vad skillnaden är mellan en kvartsfinal mellan Värmdö IF och Hovås Billdal, eller Umeå IK och Sao Paolo. Det är fortfarande 12-åringar som spelar fotboll. Det är väldigt problematiskt att man gör skillnad på dessa.
 
Besöken av internationella lag i svenska turneringar kommer att minska och de influenser, erfarenhetsutbyten och nya vänskapsband som kunde ha knutits går förlorade.
 
Behöver jag påminna ännu en gång om att det inte finns några som helst belägg eller underlag för det fattade beslutet? Man har alltså inte ens uppmätt någon skillnad huruvida barnrättsperspektivet efterlevs i större grad nu i tabellfria serier gentemot då tabeller var en del av seriespelet i barnfotboll.
 
SvFF:s beslut får överklagas till Riksidrottsnämnden och med tanke på de knepiga omständigheter som föreligger, så hoppas jag att så blir fallet. Då kommer man inte minst behöva förklara på riktigt varför Gothia Cup ska gynnas så till den milda grad och vad det är för skillnad på en match mot lag från andra nationer och det egna landet.

/Nils Montan-Lund

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln