Årets Champions League-final, en repris från  2015

Av lördagskrönikören - Marcus Lindén

Ikväll går årets Champions League-final av stapeln och det är som känt en repris från finalen 2014. Derby, garanti på en ny spansk vinnare och minst 90 minuters fest är framför oss. Senast stod den vitklädda klubben som mästare. Blir resultatet annorlunda imorgon har Diego Simeone lyckats med något fullkomligt unikt.
 

Att Atletico Madrid är den defensiva fotbollens mästare har vi hört i ett antal år. Med ett presspel som aldrig slutar vara intensiva och en disciplin vi sällan skådat har detta lagbygge blivit extremt framgångsrikt. En process där Atletico skyndat långsamt. Långsiktigheten har alltid funnits – samtidigt som Diego Simeone är fantastisk på att vinna fotbollsmatcher. Något som bevisar det är att Atletico aldrig blivit sämre än trea i La Liga under hans tid som tränare.

Varför detta lag har ryggrad och är ett kollektiv? Det finns det många bevis på men framför allt att detta lag är byggt och styrs bakifrån. Där har laget tappat Courtois till Chelsea, Luiz har både lämnat och kommit tillbaka, Miranda var en klippa som lämnade för Inter. Spelare har försvunnit under denna process. Några ryggradsspelare lämnar, några stannar. Består gör ett försvarsspel och en instinkt som vissa uppskattar mer än andra – men är ofrånkomligt imponerande.

Real Madrid är Real Madrid. En klubb som på gott och ont aldrig verkar förändras. Real ville ha Ronaldo, så de köpte honom för en miljard. Sedan ville de ha Bale. Sedan spelade Bale i Real Madrid. De tar vad de vill ha och framför allt så säljer de inte spelare. Real Madrid gör sig av med spelare när det finns någonting roligare på marknaden. Det finns saker att avsky men även fascineras av med allting runt klubben men oavsett åsikt förändras inte fotbollen på något sätt om de vinner imorgon.

Det gör den faktiskt om Atletico Madrid. Simeone fick sitt erkännande redan för två år sedan. Men imorgon kan den spanska fotbollen bocka av ännu ett kapitel i deras överlägsenhet de senaste 7-8 åren. Det på grund av att samma utbildning som skapade FC Barcelona och dominansen för landslaget i tre mästerskap – tar hem ännu en CL-titel men med ett nytt lag som spelar motsatsen till fotboll. Spelförståelse, rörelse och bolltrygghet som grundpelare även i Atletico Madrid.

Ja, du hittar den kroatiske anfallaren Mandzukic på topp. Du hittar slovenen Oblak i mål. Barcelona hade någon enstaka spanjor mer i elvan. Men jag skulle säga att spelare som Juanfran, Koke och Saul är det som bevisar den långsiktiga styrkan i Atletico Madrid. De två sistnämnda tillhör en ny spansk generation som ska ta över rollerna i landslaget. Förmodligen redan i sommar. Bolltalanger som hade gjort det fantastiskt i Bayern Munchen och Barcelona med deras skolning. Men som får ut maximalt i Diego Simeones fotboll.

Ikväll kan du skriva historia, Diego Simeone. Vägen fram har inte alltid varit vacker och den har inte varit enkel. Men ingen kan ta ifrån Atletico Madrid en Champions League-pokal. Ikväll vet vi om han lyckats.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln