Zlatan har kvalitet för ytterligare år i Europa

Av fredagskrönikören - Adam Nilsson

Snacket de senaste månaderna kring Zlatan har handlat om var han ska hamna. USA, England, Italien, Spanien, Tyskland, Kina, Qatar – ärligt talat har det varit enklare att sålla ut platserna han inte kan hamna på, än de han faktiskt kan komma att hamna på. Det är visserligen inte konstigt. Zlatan har fortfarande kvalitet nog för att spela på absolut högsta nivå, det har han bevisat under säsongen. Och hans varumärke är så pass starkt att han skulle fungera överallt. Få andra spelare har en sådan stjärnstatus som Zlatan och det är klart att alla ser sina chanser att få en spelare som har nästan hela paketet – båda det fotbollsmässiga och det extravaganta.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Det oroade mig dock när ryktena om en flytt till USA tog fart. Inte för att jag skulle ha något emot att Zlatan flyttar dit, tvärtom, jag har full förståelse för att fotbollsspelare tar en sista chans till att tjäna stora summor och samtidigt leva livet på den amerikanska väst- eller östkusten. Bevisligen har det varit en av anledningarna till varför stora stjärnor har tagit sig tidigare. Det är inte för inte som David Beckham tog klivet dit och att vi idag finner Andrea Pirlo, Steven Gerrard och Frank Lampard på den nordamerikanska kontinenten. Det finns väldigt många anledningar utanför fotbollen som gör alternativet lockande.
 
Vad som oroade mig var snarare att Zlatan skulle avsluta sin karriär något för tidigt. Mitt intryck är att han fortfarande har något att ge den europeiska toppfotbollen. Ibra närmar sig slutet på karriären, utan tvivel. Få spelare som är 35 år och har den spelstilen som Zlatan har, klarar sig kvar så pass länge. Men han har klarat av att hantera sin kropp på ett ypperligt sätt. Visst, några procent snabbhet har försvunnit men hans fysisk är imponerande. Och hans förmåga att klara sig undan långvariga skador är ett tecken på att han har skött sin träning och rehab otroligt väl.
 
För mig har Zlatan fortfarande möjligheten att göra skillnaden på toppnivå i ett eller två år till och jag hoppas att han gör det. Jag tvivlar inte på att han skulle klara av det, för om Zlatan själv tror är jag beredd att tro på honom. En flytt till Manchester United där han troligen får sin gamla vapendragare Mourinho som tränare skulle passa perfekt. Mourinho vet exakt hur han ska använda sig av Zlatan och för Zlatan själv vore det en chans att få bevisa sig på de brittiska öarna där han tidigare varit rätt kritiserad. Alla ingredienser för en spännande säsong eller två finns där och jag är övertygad om att Zlatan skulle prestera. För någonstans lyckas han alltid göra det – även när man tror att det inte ska gå hela vägen.

/Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln