Vad är det som händer i AIK?

Av lördagskrönikören - Marcus Lindén

”Ibland så kan det blåsa kalla stormar”. Det är vad AIK-fansen sjunger, något man klarat sig relativt bra ifrån de senaste åren. I styrelserummet har det däremot blossat upp till storm. En storm som tränger igenom väggarna ner till planen och har skapat många frågetecken. Vad är det egentligen som händer i AIK Fotboll?
 

Att en huvudtränare för diskussion med en styrelse angående beslut är rimligt. Andreas Alms uttalande ifjol var dock på en annan nivå, då han sakligt berättade om hans missnöje mot personer i klubben. Då hänvisade Alm till försäljningar som gjorts under honom, exempelvis Bangura, Bangura, Markkanen, Quaison, Milosevic och som sedan även blev Bahoui. Stora försäljningar och stjärnor som sålts utan att det egentligen betalat tillbaka sig. Alm var besviken över driften i klubben och att man borde stå på betydligt stadigare fötter efter så pass många miljoner in på kontot.

Det där skedde för knappt ett år sedan, men det kan vara passande att ta upp det igen. Var tar pengarna vägen? Och vad är det för avtal AIK sitter på? Det är frågor som AIK:s VD Mikael Ahlerup försökt ta tag i, personen som tillträdde för cirka åtta månader sedan. Uppgifter till Aftonbladet läckte ut under onsdagen att Ahlerup är missnöjd med sammarbeten kring sponsorintäkterna som drar in för lite pengar. AIK har pratat bra om sitt kontrakt att spela på Friends Arena, de har näst mest publik i Sverige och de har som sagt sålt många spelare till utlandet. Alltså: intäkterna och kapaciteten finns, ändå går driften ständigt back. Ahlerup gör därför ett försök att förändra. Han ställer krav. Detta är inte någonting som ändras över en natt, men definitivt saker som måste förändras.

I samma veva läcker det uppgifter om att Ahlerup också är missnöjd med styrelseledamoten och före detta ordföranden Johan Seguis inblandning i den dagliga verksamheten. Att Segui petar i saker som inte tillhör hans roll, något som i mina öron helt klart låter som ett eventuellt problem. Med det i beräkningarna har det nu blivit maktkamp inom AIK och rykten florerar om att Ahlerup nu ska avsättas efter endast åtta månader på sin post. Jag återupprapar: Ahlerup har hamnat i denna position för att han ställer krav och försöker förändra. Han vill motarbeta att personer inom AIK sitter på en för stor makt. För det riskerar han också sitt jobb.

Det går att diskutera hur snabbt och i vilken grad det här tar sig ner till de sportsliga resultaten. När AIK dock är i den situation de är i, med deras svaga allsvenska start och delade meningar om Andreas Alms framtid som huvudtränare, så påverkar det absolut. Det syns i kravet om att vinna guld som sattes upp inför säsongen. Alternativen som det kollades på var för dyra, därför fick Alm ett krav på sig som inte var rimligt på något sätt. Sett till spelartapp, till exempel Malmö FF:s förutsättningar och själva saken att säga vinn eller dra. Med andra ord en målsättning som skulle göra det enklare att bli av med Alm. Det kravet har inget med konflikterna med Ahlerup att göra. Men när inte huvudtränaren involveras i en målsättning och det kommer ut via media och når Andreas Alm, då är det problem hos en styrelse.

Det här är saker som det måste göras någonting åt. Jag har stort förtroende för Mikael Ahlerup och AIK är attraktiva. De har klarat sig bra under de senaste åren tack vare att personer som han velat ha jobben – samtidigt som Alm etablerat klubben som ett topplag och scoutingen att hitta unga lovande spelare varit bra. Andreas Alms position ska ifrågasättas, men klubben blir så mycket mer skör när det fungerar på detta sätt. Fallgroparna är djupare. Såren är djupare. Det är omskakande i en storklubb om en tränare ryker, det blir knappast mildare om det är hela havet stormar hos en styrelse. Ska AIK finna en större stabilitet måste dessa personer med för mycket att säga till om bort från föreningen. Jag är rädd att klubben är ordentligt illa ute denna gång.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln