Ny chaufför på linje 74

Av måndagskrönikören - Bernt Ljung

Busslinje 74 mellan Borlänge och Torsång har fått en ny chaufför. Resenärerna är nu förväntansfulla eftersom de har läst om den nya samtidigt som de lite till mans undrar var styrkan och kompetensen finns, och vilka förändringar som kommer att vidtas. I början är resenärerna positivt inställda till den nyes ambition och idéer att finna nya vägar som inte testats tidigare. Men allteftersom börjar fler och fler självutnämnda chaufförer utanför bussen, de med i regel mycket kort tålamod, att ifrågasätta både körsätt och vägval. Över tid så börjar även de i bussen att tvivla på chaufförens kompetens och valet av denne. Detta får till följd att även chauffören börjar bli osäker och tvivlar på om han verkligen gör rätt här. För att inte röra till allting så lägger han därför ner sina egna idéer och väljer istället, för att tysta opinionen, att använda de redan uppkörda och säkra vägarna…
 

Historien ovan är förhoppningsvis en travesti på vad som kan hända förbundets nya FK. Ett val som var logiskt och lite rättvist, men knappast spännande. Men det som betyder något är resultaten, och därför ska vi vänta med att betygsätta nomineringen, på samma sätt som att en bil inte ska dömas ut innan besiktningen… Men om jag ändå får vara Saida så ser jag i korten, fiskfjällen eller i kaffesumpen, eller var nu hon hittade den framtid som ingen annan hade en aning om, att landslaget under den nya kaptenens ledning kommer att bli varken bättre eller sämre. Visst visst, man skapar ett stort media uppbåd när en ny FK presenteras men det är att göra en höna av ett par fjädrar eftersom en FK är tämligen bakbunden då han inte har tiden att påverka lagets slagstyrka i någon större omfattning. Men vilka möjligheter har då en FK att göra skillnad?
 
Den största förändringen som låter sig göras är förmodligen valet av spelare vilket alltid är spännande. Men eftersom våra förbundskaptener inte rekryterar från allsvenskan så är urvalet mycket begränsat då det råder torka på utlandssvenskar som är tongivande i bra klubbar, åtminstone gäller det mittfältare och forwards.
 
Om antalet internationellt kapabla spelare är begränsade så kan en coach med karisma och stora ledaregenskaper, grundat i kompetens ändå lyfta spelare och lag. Det vill säga personer med en påverkansgrad så stor att till och med de frivilliga förmiddagspassen som nu är förlagda till månen, har en hundraprocentig närvaro… Har aldrig träffat den nye förbundskaptenen så huruvida hans blotta uppenbarelse kan fylla ett helt rum vet inte jag.
 
Lars Lagerbäck är en FK som med små medel har skapat framgång utan den personliga lyskraft som jag menar kan ha stor betydelse. Hur kan det då vara möjligt att Lagerbäck kan göra vin av vatten med så simpla ingredienser? Jag har inget svar men förmodligen kan Lagerbäcks lugna och tillbakalutande framtoning vara nyckeln här. Denna hållning parat med stor kompetens och yrkeskunskap skapar förmodligen en skön och trygg arbetsmiljö för personalen på golvet.
 
Jag har en vän som heter Gunnar. Gunnar är sedan länge är ålderspensionist eftersom han blir 71 i år. Men Gunnar jobbar fortfarande några timmar varje dag för att han trivs med det. Nyligen besökte han en barberare i Borlänge centrum, en kille som också slår mynt av den nya trenden att klippa och ansa unga mäns vildvuxna ansiktsbehåring. Ni vet den nya generationens män som bara väntar på en app som gör att mobilen kan transformeras till en rakapparat. Gunnar däremot, han kan raka sig själv så syftet med besöket vara att klippa sig. Samtidigt som Gunnars grå lockar föll mot golvet så torrpratades det och frisören tyckte uppriktigt det var kul att Gunnar, trots sin väl kvalificerade pensionsålder, ändå jobbar några timmar dagligen. När klippningen var avklarad så lägger Gunnar 200 kronor bredvid kassapparaten. Frisören tittar på Gunnar och säger att det fattas 180 kronor. Nej säger Gunnar, det står klart och tydligt att det kostar 200 för pensionärer. För pensionärer ja, svarar frisören, men du berättade ju nyss för mig att du jobbar så därför blir det 380 kronor även för dig! Touché!

/Bernt Ljung

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln