Slaget är förlorat, Martinez

Av lördagskrönikören - Marcus Lindén

Förra årets resultat skapade klyftor i Evertons supporterled. Laget slutade elva i tabellen och tog ett kliv bakåt i utvecklingen där spelet ofta lämnade mycket att önska. Årets Everton är dock inte det minsta bättre och nu kan dagarna för Roberto Martinez vara räknade.
 

Jag skulle till att börja med vilja berömma Roberto Martinez för en del i hans karriär. Martinez är en grundbyggare. Hans managerkarriär inleddes i Swansea, där han dessförinnan spelat. Han var med och inledde ett arbete som levt vidare till idag. Han implementerade en fotboll som får anses som unik i de lägre divisionerna i England. Han tog därefter Wigan som knappast uppträdde som Premier Leagues minsta klubb. En modig och offensiv fotboll räddade kontraktet i ett par år innan klubben föll ur och Martinez skrev på för Everton.

Nu har snart tre säsonger gått sedan Martinez antog detta jobb. Spanjoren inledde detta arbete just på sin inslagna väg. Evertons väg mot sämre tabellplaceringar än för ett par år sedan är ingen vanlig föråldrad utveckling. Martinez vågade förändra direkt under hans debutsäsong. Då blev Everton femma och var betydligt mer spelförande än man varit under David Moyes. Många ansåg det som att han utvecklat bygget och lämnat plats åt mer kapacitet. Jag var en av dem som tyckte det. Men vad händer när grundbygget är klart och tankarna är implementerade – men nästa steg ska tas?

Det där klivet har inte tagits under två år. Det har varit två direkt dåliga år sett till klubbens förutsättningar. Få kan kritisera Martinez spelarmaterial. Lukaku, Barkley, Coleman och Mirallas är bara några av spelarna som stora delar av serien kan spana avundsjukt på. Spets, bredd och kontinuitet har det funnits förutsättningar för. Det i kombination med att årets upplaga av Premier League har varit svagare än tidigare – gör att detta knappast är godkänt.

Det kan vara farligt att blicka för mycket mot tabellplaceringar, inte minst när lag ligger i mittenskiktet. Ett avancemang i ett cupspel kan leda till ett par tappade placeringar, vilket många fans hade kunnat köpa. Men trots att Everton är semifinalist i FA-cupen är detta knappast något Everton kan luta sig emot under två säsonger. Det försvarsspel som utspelat sig, både det kollektiva och individuella, lämnar extremt mycket att önska. Martinez har aldrig valt draget att hitta lösningarna längre ner i banan. Han har istället lutat sig åt sin filosofi och försökt löst det med mera boll och kreativitet. Det har inte gett varken poäng eller en bättre helhet.

Jag är rädd att Martinez inte är mer än så här i den här typen av klubb. Jag tror att slaget är förlorat. Som sagt: jag har absolut en respekt för honom. Han tror på sina idéer och han kan förändra lag. Men kraven som Everton bör ha matchar inte det som sker på planen. Länge var Everton ett glorifierat Wigan där alla pratade om vilken potential som fanns och hur vackert de spelade. Men det har Martinez fråntagits också. Jag tror inte han är tränare i Everton nästa säsong och jag tror det vore bäst för alla.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln