De som har ”det” lyfter Premier League-bucklan

Av Fredagskrönikören - Adam Nilsson

Årets Premier League har varit en av de mest överraskande, för att inte säga den mest överraskande upplagan av serien sedan den grundades i inledningen på 90-talet. Den ena efter den andra favoriten har fallit bort i titelstriden och kvar står klubbar som på förhand inte räknades som kandidater. Med fyra omgångar kvar är det dock upp till bevis för Leicester och Tottenham. Det är dags att bevisa vilka som har det.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Premier League har de senaste åren dominerats av ett antal klubbar. Manchester-lagen, Chelsea och Arsenal har varit lagen att förlita sig på i titelstriden. Men den här säsongen har det inte varit så, som ni alla säkerligen vet. Den ena favoriten efter den andra har fallit bort, hjälplösa och avklädda av den sanningsvåg som har sköljt över de brittiska öarna och som gjort Premier League till en liga omöjlig att känna igen.
 
Och det är också det som har gjort att Leicester har blivit världens just nu hetaste lag. Ett lag som förra året slogs mot nedflyttning under större delen av säsongen för att rädda sig kvar i slutspurten. Många unika, fantastiska och till viss del omöjliga historier kommer att skrivas oavsett hur det kommer att sluta för Leicester i slutändan. Det är en ”Mighty Ducks”-aktig historia i fotbollsmiljö.
 
Den andra stora utmanaren, Tottenham, har inte alls den historian som Leicester. Spurs har varit en mer etablerad och stabil klubb i Premier League men aldrig varit nära en ligatitel på det sättet som man är nu. Samtidigt ska man veta att uttrycket ”Spursy” föddes av en anledning, saker och ting tycks sätta krokben för Londonklubben när det gäller som mest och därför är det inte konstigt att många av deras supportrar ännu håller andan.
 
Inför de fyra avgörande omgångarna har Leicester greppet med fem poängs försprång till Tottenham. På pappret kan man tycka att det är ett mer eller mindre ointagligt försprång. Det är ett försprång en klubb borde kunna hålla. Men det här året är som tidigare nämnt inte som alla andra och det återstående spelschemat talar för Londonklubben vilket gör att det svårt att utgå ifrån att Leicester faktiskt kommer att ta hem det.
 
I slutändan kommer det handla om vilka som har det. Den där förmågan som man inte riktigt kan sätta fingret på men som gör skillnaden. Den där förmågan som inte handlar om specifika egenskaper eller tur, men som ändå gör att allting går det rätt. Den klubb som lyckas bemästra det är den klubb som i slutändan kommer att lyfta den så åtråvärda Premier League-bucklan.
 
Om jag får välja, vilka skulle jag vilja se? Det är klart att man vill se den där underdoghistorien med Leicester avslutas i positiv andemening. En klubb som valde en tränare som gjort ett uruselt jobb som grekisk förbundskapten. Ett lag som bestod av en hel drös outsiders med tvivelaktig karaktär. Och en klubb som många trodde var dömda för Championship. Det är klart man vill se dem vinna. Även om jag skulle unna titeln Tottenham lika mycket.

/Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln