Spelförståelse – det viktigaste verktyget i fotbollslådan

Av torsdagskrönikören - Nils Montan - Lund

Att förstå spelet fotboll i sin enklaste form är lätt, alla kan lära sig att förstå fotboll. Men att utveckla det som vi i Sverige valt att kalla spelförståelse, det är desto svårare. Men det allra svåraste är att få andra att lära in det. Det är en konstart som vi ännu inte riktigt behärskar till fullo i svensk fotboll.
 

För att utveckla spelförståelse, såväl teoretisk som praktisk, så måste vi alltid (det hörs på namnet) utgå från spelet. Träningen bör präglas av runt 80% olika spelmoment enligt ett tema. De moment du idag lär ut isolerat, ska du alltså kunna lära ut i spel.
 
Men det fina med spelet är att spelet i många fall är läraren i sig. Om du som tränare kan skapa olika typer av spelövningar som ett pedagogiskt verktyg, så ger du spelarna möjligheten att plocka upp verktyget och arbeta med det på olika sätt. Sedan är det din uppgift som ledare (det hörs också på namnet) att vägleda dina utövare genom processen.
 
Spelförståelsen är det som gör skillnaden. Därför får du som tränare aldrig begränsa spelarnas möjligheter att lära sig av spelet. Styrning av exempelvis spelmönster är ett sådant exempel som kan inskränka på spelarnas chanser att lära av spelet. Egentligen nästan alla verktyg som används för att vinna kortsiktiga resultat i unga år är begränsande.
 
Spelförståelsen spänner förstås både över anfallsspel och försvarsspel. Champions League-kvartsfinalen mellan Barcelona och Atletico Madrid var en alldeles exceptionell uppvisning i spelförståelse offensivt (Barcelona) respektive defensivt (Atletico Madrid).
 
Spelförståelse för mig är också att veta när man ska bryta ett system, när man ska frångå ett mönster, en strategi för att bli mest framgångsrik i den givna situationen. Spelar ditt lag till exempel ett positionsförsvar så vet de bästa spelarna vad gäller spelförståelse när de ska bryta mot prioriteringarna för att på bästa sätt vinna tillbaka bollen och/eller försvara det egna målet.
 
Så att jobba med spelförståelse med unga spelare kan vara en svår process - inte minst om man är det minsta resultatdriven. De kommer nämligen att testa att bryta mönster, att ta helt andra beslut än det du hade tänkt dig och det kommer att leda till både positiva och negativa resultat. Men just detta är underordnat processen få göra rätt och fel för att lära sig att förstå spelet.

Nu har jag verkligen plockat fram den breda penseln och målat med grova drag. Finsnickeriet, de delikata detaljerna får vi fördjupa oss i under andra sammanhang än detta.
 
Men ämnet i sig är mer aktuellt än på mycket länge. Östersund har presenterat sig för Allsvenskan med sin publikfriande kortpassningsfotboll, Leicester är på väg att skrälla hem Premier League, Wolfsburg och Benfica var långt framme i Champions League och skakade om de största drakarna. Det är lag med väldigt olika prägel, men en sak har de gemensamt: De har alla en stor mängd spelare med en förmåga att hela tiden kunna lösa situationer som de kommer, nästan hur de än ser ut.
 
Spelförståelse kommer alltså i många olika former, men en sak är säker: Det är det absolut viktigaste fotbollsverktyget du som tränare någonsin kan ge dina spelare.

/Nils  Montan-Lund

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln