Peter Gerhardssons arbete är föredömligt

Av lördagskrönikören - Marcus Lindén

Två omgångar är spelade av årets upplaga av Allsvenskan. På dessa 16 matcher har vi hunnit med mycket, inte minst flera bra matcher. Utvecklingen har, likt den europeiska fotbollen, gått emot mer välspelade matcher. Något vi ska vara tacksamma för och det finns en speciell person vi har detta att tacka.
 

Peter Gerhardsson har varit huvudtränare i BK Häcken sedan 2009. Innan dess hade han meriter från assisterande roller i Enköping och Helsingborg. På dessa år i Göteborgsklubben har ett långsiktigt arbete gjorts. När Gerhardsson tog över Häcken kom laget från Superettan, utan ens tio säsonger i Allsvenskan i bagaget. Det fanns absolut förutsättningar, men det var Peter Gerhardsson som såg dem.

Det finns både skeptiker och fans till dagens BK Häcken. Folk som tror på dem, som gillar klubbens tänk med en utvecklande fotboll och en strävan efter att ge talanger chansen. Kritiker som inte imponeras av försvarsspelet och som menar att det oftast slutar i mittenskiktet när vi summerar året. I sak så stämmer mer eller mindre båda åsikterna. Klubben har bara på de senaste åren utvecklat ett gäng svenska talanger som Carlos Strandberg, Simon och Samuel Gustafsson och Oscar Lewicki - samt utvecklat klasspelare som Mathias Ranégie, Waris Majeed och Moestafa El Kabir. Laget har varit topp 3 bland mest gjorda mål tre säsonger på de fem. Någonting som vittnar om en offensiv och vågad fotboll. Samtidigt har Gerhardsson och Häcken aldrig vunnit någonting och haft ont om toppförsvarare i Allsvenskan.

Vad dessa siffor och namn säger är upp till varje person att avgöra. Min åsikt är att Sverige ska vara väldigt tacksamma över detta bygge. Gerhardsson har både etablerat, utvecklat och tagit detta lag till toppar som Häcken bara kunnat drömma om för tio år sedan. Och han har gjort det på ett sätt som fått andra lag att haka på. Östersund är årets uppstickare som är uppe i Allsvenskan för att våga. Alexander Axén har inte mängder av allsvenska säsonger på meritlistan, nu styr han skutan i ett lag med potential för toppen med en passningsinriktad och offensiv fotboll. Det är bara två exempel av flera. Om dessa klubbar inspirerats från BK Häcken ska jag låta vara osagt. Det är dock svårt att  inte kolla avundsjukt på Häcken som mindre klubb och se vad de åstadkommit. Utvecklingen går åt ett håll där BK Häcken varit i rätt många år nu.

Är Peter Gerhardsson en vinnare? Det vet jag inte. Gerhardsson har aldrig varit huvudansvarig i en klubb med mycket supportrar som har en historia av att vinna titlar. Tålamodet bland fans är generellt sett litet i fotbollsvärlden och man kan leka med tanken hur Gerhardsson skulle hantera större titelkrav i en klubb som AIK eller Malmö FF. I Häcken har han fått arbeta mer ostärt och där står han med en stark organsisation som finansierats bland annat av Gothia Cup. Lägg därtill en utmärkt ungdomsakademi och en relativt nybyggt träningsanläggning som få lag i norden kan matcha. Men längst fram är det Gerhardsson som styrt ihop detta. Lägger du samman alla parameterar vad klubben satsat på och vad de står för så är Peter Gerhardsson Sveriges mest lämpade person för det.

Borde Gerhardsson varit vår näste förbundskapten istället för Janne Andersson? För min del hade det gärna fått vara så. Inte för Gerhardsson har de tunga meriterna eller en vana av de största matcherna. Jag håller med Alexander Axén, som i Offsides podcast motiverade varför han tycker Gerhardsson vore lämpad för uppdraget med: "Han står för en fotboll som jag tror nästa generation vill vara en del av". Det är ett ytterst tungt argument i min mening. Flera personer inom svensk fotboll har tidigare oroats över att unga spelare lämnar för utlandet redan innan de når Sveriges hösta serier - för att istället utvecklas vidare i ungdomsakademier utomlands. Så kommer det att fortsätta vara i framtiden - där många lär sig spela en attraktiv fotboll. De spelarna skulle säkert uppskatta en förbundskapten som Peter Gerhardsson. Jag har i övrigt inga bekymmer med valet av Andersson - men min röst hade fallit på Gerhardsson.

Vissa vill kolla titlar och övertygas inte förrän man levererat i de största klubbarna. Där har inte Peter Gerhardsson varit och jag hoppas han förr eller senare tar nästa kliv i karriären. Det på grund av att svensk fotboll behöver honom. Han gör för tillfället ett föredömligt jobb. Med eller utan titlar i BK Häcken.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln