Vårtecken nummer ett

Av tisdagskrönikören - Tobias Dahlberg

När snön börjar töa, plusgraderna tas för givet och fåglarna flyttar hem till Sverige igen. Då vet vi att våren är på intåg. Men den är inte här förrän domaren blåser igång Allsvenskans första omgång.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Med förhoppningar om att vi i år får en vår som är lite mer ovanlig än de andra. Tecknen säger så. Hockeysäsongen är inte riktigt slut, hårda, vidriga försäsongsträningar övergår i matcher på gräsmattor med doften av nyklippt gräs. Men i år har vi också mycket som talar för att vi ser en annorlunda allsvensk säsong än vanligt.
 
Malmö är inte regerande mästare, men står som stora favoriter. Ett okänt Östersund spelar tiki-taka-fotboll, Hammarbyfansen är mer tända än vanligt och Blåvitt har de snyggaste tröjor vi sett sedan Sveriges VM-tröja 2002.
 
Vi står inför en sommar fylld av EM-slutspel och spekulationer kring Zlatans framtid. AIK och Djurgården ska hyllas för att de hunnit bli 125 år gamla och ett lag ska stå högst upp med guldmedaljerna och se ut över 15 förlorare. Det sistnämna är dock lika givet som att varje sommar innehåller spekulationer kring Zlatans klubbadress.
 
Nu återstår bara de årliga spekulationerna kring vilka som kommer vinna SM-guld.
 
Janne Andersson har tagit till drastiga metoder i sin uppladdning. På träningsanläggningen i Norrköping finns inte ett enda tecken kvar utav säsongen 2016. Janne själv säger att ”det tillhör historien och guldet 2015 är lika viktigt som guldet 1989 eller 1963, nu är det en ny säsong”. Ett stort avbräck har uppstått, när hjärtfel hittades på Alhaji Kamara, som bidrar till att han är borta på obestämd tid. Kanske för alltid.
 
AIK dras med interna konflikter mellan Andras Alm och styrelsen. Under gårdagen rapporterade fotbollskanalen, med hänvisningar till ett flertal källor att läget är känsligt och att Andreas Alm känner sig orättvist behandlad. Jag förstår honom! 1-1 i premiären skapar heller inte några finare rubriker kring guldfavoriten.
 
Malmö FF tappar Åge Hareide men får behålla stora delar av truppen. In kommer Allan Kuhn som gör sitt första uppdrag som tränare utanför Danmark och sin blott tredje säsong som huvudtränare.
 
Ja, ni förstår kanske vart jag vill komma. Jag har inte nämnt något positivt om lagen ovan, även om där finns mycket som talar för samtliga klubbar. AIK får förstärkning av bland annat Carlos Strandberg, Malmö för behålla Rosenberg, Norrköping har laget från i fjol kvar.
 
Trots detta ser jag Blåvitts bygge som det starkaste. Med en stabil grund, en bra förstärkning och en stor tro är det laget som enligt mig kommer stå med guldmedaljer när kylan börjar smyga på igen, om 6 månader. Jörgen Lennartsson är tränaren med störst register, tränaren med tillgångar som Bjärsmyr, Albaek och framför allt på grund av det senaste tillskottet i Tobias Hysén, som vänder hem.
 
Hysén kommer bli nyckeln till Engvalls stora genombrott, att sammanhållningen blir än bättre och att målen blir allt fler, i ett lag som redan i fjol bevisade att man släpper in mindre mål än vad som egentligen är möjligt.
 
Göteborgs ekvation blir alltså enligt mig: (Lika lite insläppta som i fjol) x (Fler mål än i fjol) = SM-guld.
 
Ni är välkomna att möta med motargument, men säg inget i höst, när min sanning är Allsvenskans facit. ;)
 
Förresten, Östersund håller sig kvar! Underbart – så härlig fotboll!
 
/Tobias Dahlberg
@dahlbergtobias   

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln