Skilda världar efter -67

Av måndagskrönikören - Bernt Ljung

Att han var offside är ställt utom alla tvivel. Men hur många meter handlade det om? Uppfattningen om vad som egentligen hände hösten 1967 inför drygt 26000 åskådare på Värendsvallen skiljer sig avsevärt beroende på vem du frågar. Att matchens enda målskytt var Sune ”Sotarn” Persson (vad jobbade han med?) är alla överens om. Persson hade strax innan full tid ersatt den för dagen febersjuke hemmahjälten Harry Bild, och omgående spelat in det avgörande målet bakom Brages utmärkte norske B-landslagsman Öystein Verstad. Verstad var för övrigt Brages första utländska värvning.
 

Men om Brage istället hade slagit Öster och sedan vunnit i den tredje kvalomgången, som nu blev inställd, mot ärkerivalerna från Sandviken, vad hade då hänt 1968? Som det nu blev fick Brage i stället tugga vidare i div II Svealand mot sina vanliga antagonister Sundbyberg, Sirius, IFK Eskilstuna och Degerfors. För Öster däremot, så hände något helt otroligt då klubben gick och vann allsvenskan redan fösta året. Sett i det perspektivet så var det nog rätt lag som gick upp från kvalet 1967. Trots det så får vi för alltid leva med ovissheten huruvida Brage kunnat kopiera Växjöklubbens bedrift…
 
Om jag vore bättre möblerad i skallen och intresserad av forskning så skulle jag ta fram ett slags antabus mot mobilanvändandet. Ser att några kändisar nu fått betalt för att i fjorton dagar bedriva en opinion mot ett beteende som för länge sedan gått över styr, likt Frinnarydsborna gjorde mot rökning 1969, kampanjen heter ”Offline O´clock”. Kanske har man lagt ribban för högt då mobilen ska stängas av redan kl 22, men och andra sidan, klarar man detta så är det en bragd, ett mirakel! Jerringpriset nästa!
 
Jag har svårt för denna typ av program så jag klarade bara att se en kort stund på SVT:s serie som handlade om framtidens stjärnor. Det är välbeställda och framgångsrika föräldrar med egna vallabussar och hur mycket tid och pengar som helst som stöttar sina avkommor i deras jakt på att bli framgångsrika och kända, eller som i många fall, bara vill förverkliga sina egna drömmar! Tänk om SVT istället vände på steken och producerade program om alla de killar och tjejer som faktiskt blev stjärnor på riktigt trots frånvarande föräldrar, eller kanske inga föräldrar alls, eller helt enkelt rena idioter till föräldrar. Det vore något som skulle sporra och lyfta alla de ungdomar som saknar förutsättningar hemifrån men som inget hellre vill än att bli bra i sin idrott.
 
Jag hyser stor respekt för Andreas Isakssons fina karriär. Men de enastående parader han bjöd oss på när han var yngre ser vi numer alltför sällan. Det har helt enkelt glesats ut i takt med att han blivit mer rutinerad. Nu är det att önska något som inte går, men tänk om man kunde mixa en ung Isak med den rutinerade lagom till EM. När han nu säger nej till landslaget efter Frankrike så känns det precis som när den med begynnande flint börjar raka sitt hår. Man vill ju vara den som gör slut först…
 
Bollar brukar uppträda ungefär som man förväntar sig. Att en puck däremot studsar lite hur som helst fick vi nu ett lysande exempel på när Siljanskarlarna gick hela vägen. Grattis Leksand till en formidabel insats!
 
Trots Leksands lyckade prestation som skänker en form av gemensam lycka i länet, ändå inte släppa det obegripliga kvalupplägg som AIK drabbades av. Nu är inte Solnaklubben viktig här, utan min kritik gäller den obegripligt långsmala flaskhals som skapats och som vinnarklubben i allsvenskan måste krångla sig igenom för att kunna kliva upp i den sektliknande miljö som SHL verkar vara. Att vinna sin serie och därefter spöa en svår antagonist i bäst av fem räckte inte! Avgå någon!

/Bernt Ljung

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln