Allsvenskan 2016 kan bli något alldeles extra

Av fredagskrönikören - Adam Nilsson

Imorgon drar Allsvenskan återigen igång! Som jag har längtat på att vår svenska serie ska sätta fart på fotbollen igen. Och det finns många saker som talar för att Allsvenskan 2016 skulle kunna bli något utöver det vanliga. Det finns spännande nykomlingar, ett intressant mästarlag och ett gäng hungriga lag som du vill bärga pokalen i slutet av säsongen.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Om vi börjar att kolla på de regerande mästarna från Norrköping så har vi ju ett lag som har lyckats behålla en hel del nyckelspelare, men som inte har förstärkt särskilt starkt och saknar något bredd. Jag tror vi alla har svårt att se Norrköping försvara sitt guld, det vore en ännu större skräll än förra årets mästartitel.
 
Den för många givna favoriten i år heter naturligtvis Malmö FF. Med en ny tränare i Allan Kuhn så har man inlett säsongen väldigt bra med imponerande insatser i svenska cupen. Spelarmaterialet är i en klass för sig jämfört med de andra svenska lagen. En Markus Rosenberg kan alltid göra skillnaden och han är bara en av många högkvalitativa spelare i truppen. Något annat än att Malmö vinner titeln vore en överraskning.
 
Men det saknas inte utmanare. IFK Göteborg, AIK och Elfsborg har alla på pappret bra trupper men jämfört med Malmö FF så ligger de snäppet bakom i kvalitet. Men vi vet av tidigare säsonger att alla de här tre lagen kan matcha Malmö FF och därför kommer bli väldigt intressant att se vilket av de här lagen som i år kommer att bli deras främsta utmanare. Personligen håller jag AIK högst av den enkla anledningen att de har ett homogent lag, en tränare som har visat bra resultat säsong efter säsong och ett stort supporterstöd.
 
IFK Göteborg står lite och faller med tanke på att deras tränare Jörgen Lennartsson kan bli ny förbundskapten. Att en tränare eventuellt kan försvinna är en oro som man aldrig vill gå in i säsongen med. Elfsborg har för mig av de här tre lagen den kanske svagaste truppen, men om resultaten går det deras väg så finns alla möjligheter för att de också ska kunna utmana och titta. Erfarenheten finns där och Magnus Haglund brukar kunna få ut mycket av sina lag.
 
En dark horse är för mig BK Häcken som under Peter Gerhardsson har gjort ett fantastiskt jobb de senaste åren. Häcken är en av de mest välskötta klubbarna i landet. Man har fina träningsanläggningar, en helt ny fotbollsarena och ett stabilt lag där stjärnan Paulinho har sett livsfarlig ut på försäsongen.
 
Sedan finns det lag som Djurgården, Hammarby, Örebro med flera som har kvalitet men som jag inte tror kommer nog hela vägen upp till toppen den här säsongen. Nykomlingarna Jönköping Södra och Östersund blir båda intressanta att följa. Två klubbar som valt två olika vägar och inte minst blir det intressant att se om något av lagen kan etablera sig i Allsvenskan på riktigt.
 
Allsvenskan 2016 har en intressant guldstrid att se fram emot. Vi kan förvänta oss ett gäng publikfester. Och det finns ett antal väldigt intressanta lag att följa den här säsongen, oavsett om man är supporter till lagen eller inte. Jag är övertygad om att årets serie kan bli en säsong man kommer att komma ihåg långt efter den är färdigspelad.

/Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln