En saga håller på att bli sann

Av tisdagskrönikören - Tobias Dahlberg

För tre år sedan satt två killar och värmde en bänk i Leicester.
Förstod vi vilket värde dessa spelare skulle få? Både ekonomiskt, men framförallt sportsligt.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Den 12 maj 2013 förlorade Leicester en play off-match till Premier League. Leicester missade en straff på övertid som kunde tagit dem vidare. Almunia räddade straffen, Wattford kontrade, avgjorde dubbelmötet och skickade Leicester på semester i vetskap om att vara ett Championship-lag även nästkommande säsong.
 
Detta framför ögonen på Jamie Vardy och Harry Kane, som satt och värmde bänken i Leicester. Under dubbelmötet med Wattford fick Harry Kane måttligt med speltid, samtidigt som Vardy inte fick beträda planen mer än under uppvärmning. Förstod vi vad dessa spelare skulle betyda för framtiden?
 
Visste Nigel Pearson, Leicesters tränare vilka kvaliteter det satt på bänken? Jo då. De var nog inte tillräckligt bra helt enkelt.
 
Drygt tre år senare, närmare bestämt den 26 mars 2016 är Vardy och Kane de två största anledningarna till att England vänder ett 0-2-underläge mot världsmästaren Tyskland. Nog för att det bara var en träningsmatch, men vi kan kika på andra saker som visar deras storhet.
 
Den 28 november spelade Leicester 1-1 mot Manchester United. Vardy gjorde målet. Inget konstigt med det, han gör numera mål i varje match. Det som var spektakulärt var att det målet betydde att han gjort mål 11 matcher i rad, en prestation ingen annan tidigare mäktat med i Premier Leagues historia.
 
Harry Kane leder idag skytteligan i Premier League på 21 mål. Vardy tvåa på 19 mål. Att Leicester och Tottenham ligger etta och tvåa i Premier League handlar i allmänhet om två föreningar som lyckats otroligt bra. Och i synnerhet om Vardy och Kane.
 
Det pratas ofta om att en spelare inte kan förändra ett helt lag. Kolla på Zidane. Kolla på Messi. Kolla på Zlatan. Kolla på Vardy och Kane.
 
Då satt de bredvid varandra och värmde samma bänk, idag står de inför sina livs viktigaste utmaningar, åtminstone sportsmässigt.
 
Jamie Vardy, från ingenstans till toppen av glamour. Visst har han gjort sig ett namn i fotbollsvärlden, men än har han inte vunnit något. Nu står han inför en möjlighet med många potentiella slut.
 
Harry Kane likaså.
 
Skillnaden mellan nu och då är att de fightas mot varandra. De fightas om skytteligasegern, som Kane just nu leder. De fightas om Premier Leauge-pokalen som Vardy just nu sitter på. Endast en kan vinna och det är sällan man minns en tvåa. Dock finns det saker kvar att vinna ihop.
 
Både Vardy och Kane fightas om en plats i Englands EM-trupp. Båda fightas om en plats i anfallet. Båda löper stor chans att bli indragna i den trupp som en del ser som EM:s starkaste.
 
Vem som tar hem vilket pris – det återstår att se. Kanske står de tillsammans med guldpokalen i den franska huvudstaden i sommar.   

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln