Europa League är hetare än någonsin

Av söndagskrönikören - Johan Forsberg

I veckan spelades åttondelsfinaler i Europa League och det var längesen kvalitén varit så pass hög som den är i år. Med lag som Dortmund, Tottenham, Villarreal, Sevilla, Manchester United har turneringen nästan varit i samma klass som storebrodern i sammanhanget, Champions Leauge. Kanske inte så konstigt med tanke på att en biljett till den huvudturneringen ligger i potten, plus flera hundra miljoner kronor i intäkter.  Framförallt har vi sett lag börjat ställa upp med slagkraftigare startelvor i jakten på Europa League pokalen (bortsett från Tottenhams uppställning mot Dortmund). och då har vi även fått se en bättre fotboll än tidigare b-betonade årgångar.
 

Dramatiken i matchen mellan Valencia och Athletic var påtaglig och hettan skruvades upp där den ifrågasatte managern Gary Neville blev utvisad på läktaren efter Bilbaos omdiskuterade reducering. Den före detta United backen har inte bevisat någon form av uppgående trend efter att han tog över i höstas och han anses vara mer och mer klar för att få lämna i sommar. Spanien har å andra sidan som vanligt dominerat de europeiska cuperna och man blir bara mer och mer fascinerad i hur pass skickliga klubbarna är på att utbilda sina fotbollsspelare. När Barcelona, Atletico Madrid och Real Madrid visar vägen i Champions League, har de spanska lagen underifrån banat vägen för den spanska flaggan även i Europa League. Lag som Villarreal, Sevilla och Athletic Bilbao har en markant mindre budget än de t e x engelska deltagarna, men står för stabilare lagbyggen och faktiskt en bättre kvalitet i spelet. Belöningen resulterade i kvartsfinal för respektive lag och ifall det är något lag som ska kunna snuva Borussia Dortmund på titeln är det något av de spanska lagen.
 
På tal om Dortmund fick vi i veckan bevittna en drömlottning. Jürgen Klopp får komma tillbaka till Signal Iduna Park och den gula supporterväggen. Ett dubbelmöte mellan Liverpool och Dortmund får även de mest kräsna fotbollstittare att vattnas i munnen. Klubben som Klopp räddade från avgrunden och byggde upp till ett av Europas främsta lag, ska nu möta hans nya engelska projekt. Liverpool har vaknat upp efter en trevande inledning på säsongen och avfärdade enkelt i veckan ett krisande Manchester United. Men mot Dortmund ska man inte kunna räcka till. Klasskillnaden både individuellt och kollektivt är stor och det ska mycket till för att Liverpool ska kunna komma undan det här mötet. Men det är inte det intressanta i avseendet, för i all den pengahets som cirkulerar i dagens fotboll så står Klopp för en mer känslosam och genuin anknytning till fotbollen. Glimten i ögat och hans ärliga utstrålning charmar alla supportar i hopp om att det finns något mer än pengar som har någon typ av värde.
 
Europa League är hetare än någonsin och det får oss fotbollsälskare att uppskatta en annan sida av sporten. För här handlar det inte om att vi får se de bästa lagen i världen att stångas mot varandra. Utan här finns det genuina kvar inom fotbollen. När de stora prissummorna inte finns att spela om är det istället en tävling om passion, kärlek och heder som står på spel. Något som tyvärr försvinner allt mer i den moderna fotbollen.

/Johan Forsberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln