Konsten att förvalta ett brunkar-arv

Av onsdagskrönikören - Karl Sundström

De senaste Premier League-säsongerna har jag roat mig med att titta lite extra på brittiska nykomlingsanfallare. Det tycks alltid finnas någon. Gärna lite oteknisk, gärna av den gamla skolan och gärna med överraskande bra resultat. Det började egentligen med att Grant Holt hänsynslöst stormade in i seriens alla luftrum. Det gick så bra så att det surrades om EM-plats för den tekniskt extremt mediokre Holt. Det fortsatte sedan med Rickie Lambert. Referenspunkten i framgångssagan Southampton. Lambert som också belönades med spel i landslaget. Därefter följde en säsong där både Charlie Austin och Danny Ings tog för sig med lyckade resultat. Till årets säsong såg Callum Wilson ut att lägga beslag på titeln. Men dennes svåra skada får ge priset till Troy Deeney som gör en fin säsong bredvid Odion Ighalo.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Trenden är annars att Holt-typerna mer blir till mer tekniskt funktionella och kvicka Callum Wilson-typer. Den hederliga gamla brittiska centertanken är en utdöende art. Men hur ser det ut i Championship-toppen; Vem förvaltar Holt/Lambert/AustIngs/Deeney-arvet till nästa säsong? Vem blir nästa säsongs brunkande brittiska nykomlingsanfallare som slår igenom?
 
Burnley
Ser, av allt att döma, ut att ta steget till Premier League. Detta har man gjort genom ett högklassigt anfallspar. Senaste laget tog steget till Premier League var det med Sam Vokes och Danny Ings på topp. Nu är Ings utbytt mot Andre Gray – seriens skytteligaledare. Vokes är mer brunkig än Gray. Men Gray har större potential att explodera i Premier League och har dessutom en något säregen skolning vilket är ett plus i sammanhanget.
 
Middlesbrough
Bakom skuggar tidigare superfavoriten Middlesbrough som sladdat rejält sedan nyckelspelaren Daniel Ayala gick sönder. Januari-nyförvärvet Jordan Rhodes har ännu inte nått superformen och där bakom nosar bland annat David Nugent. Två mer sniper-typer än brunkare.
 
Hull och Brighton
Hull och Brighton anförs av Abel Hernández och Tomer Hemed. En uruguayan och en israel. Brighton värvade inför denna säsong hem Bobby Zamora, men den stora succén har uteblivit. Så där hittar vi få kapabla att förvalta Deeney-arvet.
 
Derby
I Derby finner vi däremot seriens kanske mest brunkarkompatibla anfallare. Chris Martin har länge varit en pålitlig målskytt och Derby har länge varit på väg upp. Men det där sista steget har inte tagits de senaste åren. Tidigare har Charlie Austin och en egen jättekollaps stått i vägen. Denna säsong ligger laget alltjämt på kvalplats. Orkar de hela vägen är Chris Martin en het kandidat.
 
Slutsatser på det? Burnley känns som tämligen självskrivna i nästa års Premier League. Andre Gray har gjort en karriärsresa av Jamie Vardyska mått och ligger bäst till för att bli bästa brittiska nykomlingsanfallare. Såvida Fulham och Ross McCormack inte lägger in tidernas spurt vinner han kvalitetspriset. Men brunkarkompatibiliteten? Sådär. Sam Vokes fick förra Premier League-säsongen förstörd på grund av skador. Han lär vara extremt laddad för revansch nästa säsong. Men särskilt brunkig är han inte heller. Där vinner Chris Martin istället på knock out – men Derbys psyke har flera gånger visat sig vara för instabilt för att ta steget upp. 

/Karl Sundström

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln