Giganten har återvänt

Av lördagskrönikören - Marcus Lindén

En stor och älskad gigant fick i år stiga åt sidan från Champions League-scenen. Jürgen Klopps sista säsong i Borussia Dortmund var inte smärtfri, även om laget klättrade rejält under våren. Med nya tränaren Thomas Tuchel har den tyska jätten hittat tillbaka – och det är med besked.
 

Det är fullkomligt omöjligt att förminska Klopps betydelse för Borussia Dortmund. Ser du till helheten var han började uppdraget och sedan vad han uppnådde så är det en saga. Att vinna ligan dubbla gånger och nå Champions League-final med dessa ytterst små spenderade summor och dessutom göra det med en sådan övertygelse. Så stark identitet och en så tydlig röd tråd i allt man gjorde är unikt i fotbollsvärlden.

Sedan gick det mindre bra sista året. Klopp hade mycket väl kunnat komma igen i Dortmund, men brytpunkten var rätt. Hans uppdrag var mer eller mindre fullbordat. Potentialen hade uppnått nästintill max. Med tanke på den trygga organisation som finns runt omkring klubben stod mycket i sin ordning även utan Klopp. Jürgen Klopp var ytterst viktig i uppbyggnaden och de första årens genomförande – och inte minst att hitta identitet. Nu lever klubben vidare i sin trygghet – utan Klopp. Att en bra tränare skulle ersätta fanns det goda förutsättningar för. Men att det skulle bli så här bra kunde knappt någon ana.

Valet av Thomas Tuchel var extremt logiskt på många sätt. Han fanns redan i Bundesliga. Han är endast 42 år gammal. Han behövde inte köpas in från någon storklubb. Och han kom från Mainz – vilket även Jürgen Klopp gjorde. Där hade resultaten övertygat. Trogen i sin filosofi, tydliga riktlinjer och en stor ledare. Trots att stora delar av truppen behölls från ifjol och på pappret ansåg flera att man var ligans näst bästa lag, så kändes detta år som ett uppbyggnadsår. Europa League i all ära, men de största matcherna i Champions League deltar man inte i. Det mesta skulle handla om att knipa en Champions League-plats och Tuchel skulle få sätta sina riktlinjer. Så har det också blivit. Saken är ju bara den att alltid fallit på plats så himla fort.

Vad som är intressant och bra fotboll är omtvistat, men enligt mig är detta Dortmund ett av Europas vackraste lag. Det är ofta en knepig balansgång för en ny tränare att ta över efter något omtyckt och lyckat. Det finns hundratals bevis på problem som kan uppstå när någon ska kopiera sin föregångare. Det är så mycket lättare sagt än gjort. Samtidigt tar sällan en klubb in något helt omvänt efter en lyckad period. Det är en väldigt stor konst att kunna bygga vidare på någonting bra men göra det till sitt eget. Där har Thomas Tuchel gjort en otroligt stor succé. Det intensiva presspelet syns tydlig fortfarande, samtidigt som Dortmund tagit steg vad det gäller att föra matcher. Mer kontroll, minst lika jobbigt att möta. Flera spelare har dessutom uppnått sina toppnivåer i år, någonting som Tuchel har en stor del i.

Borussia Dortmund har för dem som inte följer Bundesliga på nära håll, varit Europas bortglömda guldklimp. De har som sagt inte deltagit i årets Champions League. CL-platsen har varit bärgad sedan länge, även om många trott att ligaguldet varit kört för att suveränen Bayern München knappt tappar några poäng. Titeln är inte helt körd på långa vägar även om uppgiften är extremt svår. Positionen har i alla fall varit väldigt behaglig och Tuchel har arbetat fort. Väldigt fort. Hur långt han kan nå med Borussia Dortmund återstår att se, men just nu är de ett av världens fem bästa fotbollslag. Det återstår också att se om klubben tappar några av de nuvarande stjärnorna i sommar, men får man behålla dem så kan man mycket väl slåss om Champions League-titeln nästa år. Thomas Tuchel är definitivt värd att nämnas bland de allra bästa.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln