”Det är så Putin löser problemen”

Av tisdagskrönikören - Tobias Dahlberg

2008-2010 ledde Vyacheslav Sinev Rusada, Rysslands antidopingorganisation. 
2011-2015 Ledde NikIta Kamayev Rusada.
Den 3 februari dog Sinev, den 14 februari dog Kamayev.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

I november 2015 stängdes Ryssland av från allt deltagande inom internationell friidrott. Eftersom det kartlagts att det försiggår systematisk doping i det ryska friidrottslandslaget.
 
I november avslöjades att Nikita Kamayev tagit kontakt med den brittiska tidningen Sunday Times. Times, som bland annat avslöjade Lance Armstrongs dopning. Kamayev ville skriva en bok om hur Ryssland på systematiska sätt dopat sig. Kamayev jobbade under 1987 och en tid därefter på ett hemligt laboratorium på det Sovjetiska institutet för idrottsmedicin. Det är vad hans bok skulle handlat om. En mängd avslöjanden.
 
Nu riktas alla blickar mot Ryssland, mot regeringen och hur Sinev och Kamayev egentligen dog. Officiellt heter det att Nikita Kamayev dog av en plötslig hjärtattack, i Sinevs fall uppgavs ingen dödsorsak alls. Hur har dessa herrar egentligen dött?
 
Både Sinev och Kamaeyv har jobbat hårt för att motverka organiserad dopning i Ryssland. Detta för, medvetet eller omedvetet, tankarna till ”hur dog egentligen dessa herrar? Vem ”dödade” Sinev och Kamayev?”
 
Jag vill inte påstå att fallet är att Putin och regeringen ligger bakom dessa männens död, men jag hade inte förvånats om det kom fram att så var fallet. Hur hade det egentligen sett ut om hela världen fick veta att grunden till alla dessa guldmedaljer ligger i organiserad doping? Var detta ett enkelt sätt för Putin att sopa allt under mattan?
 
 Två tragiska dödsfall bland människor som gör allt för att hålla idrotten ren. Detta för tankarna längre än så och mina tankar vandrar nu genom den ryska idrottens framgång.
 
HUR kunde Alexander Legkov – i den sista backen – i femmilens avslutning – i OS 2014 – i ett tillstånd där kroppen borde säga nej,  hoppa upp för backen, som om han knappt  hade påbörjat ett fem mil långt lopp? Bakom honom störtade Maxim Vylegzsjanin och Ilja Tjernousov fram och säkrade silver och brons. Båda ryssar.
 
Under hela 1990-talet var det ingen som rådde på Aleksandr Karelin i brottningsringen. Under sina tretton år vann lyftkranen från Sibirien 24 mästerskapsguld och förlorade inte ETT enda poäng. Är det ens möjligt?
 
Under samma tid som Karelin var aktiv i brottningsringen såg Sergej Bubka till att kamma hem 6 raka VM-guld i stavhopp. Bubka satte 35 världsrekord och klarade drömgränsen 6 meter, under OS i Seol, 1988. Visst, Bubka tävlade de flesta av sina år för Ukraina, men allt började i Sovjet. Efter Bubka klev drottningen av friidrott Jelena Isinbajeva fram på stavhoppsscenen. 30 världsrekord, 2 OS-guld, 7 VM-guld, 1 EM-guld. Är det möjligt att vara så här överlägsna?
Frågan är nu, har Ryssland strategiskt, organiserat och systematiskt bedrivit fusk under längre tid för att stå högst på podiet? Vi vet alla hur stämningen är mellan Ryssland och USA och på vilket sätt vore bättre att knäppa USA på näsan än på idrott, som överlägset är den mest folkkära underhållning i USA.
 
Om inte dopingen är det som bidragit till Rysslands stora framsteg inom idrotten, må vi ändå understryka deras inhumana sätt att bedriva träningsverksamhet. Det enklaste och bästa exempel på detta är hockeyn inom Sovjet på 1980-talet, ryssfemman. otippat smeknamn... Instängda 11 månader om året ingick hockeylaget CSKA Moskva i armén, vilket betydde att de skulle träna som armén. Detta lag representerade även Ryssland i landslagssammanhang, där ingen kunde besegra dem (med undantag för miracle on ice 1980) och bara herren ovan vet vad som skedde innanför väggarna i deras hockeyrink.
 
Tankarna förs också vidare till att Ryssland står som värd för fotbolls-VM 2018. Ett VM det spekuleras i vara inblandat i den korruption som råder inom Fifa. Är VM 2018 verkligen en del av korruptionen? KLART DET ÄR!
 
Är det verkligen en tillfällighet att det är just Ryssland som stängs av från friidrotten? Är det verkligen en tillfällighet att Sinev  och Kamayev dog inom loppet av två veckor?
 
Förre maratonlöparen Jon Brown skrev efter Kamaeyvs död på sin twitter ”Det är så Putin löser problem.” Jag är inte beredd att hålla med Brown, men jag säger inte emot honom.
 
”Rysslands bästa idrottare just nu är Ana…Ana Bola!”  - Max Lundberg, journaliststudent Umeå.
 
Jag är beredd att hålla med Max om det. Fast egentligen har jag ingen aning!

/Tobbe Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln