Den evigt gröna sporten

Av tisdagskrönikören - Tobias Dahlberg

Den 27 maj 2015 stormade polisen ett lyxhotell i Zürich. Sex personer från Fifas inre kretsar greps misstänkta för korruption. Där ibland viceordförande Jeffrey Webb. Vid årsskiftet stod 30 tjänstemän från Fifa anhållna. Hittills har sex personer erkänt. Över en miljon kronor har stämplats som korruptionspengar. Processen pågår fortfarande. 2001 började arbetet som ledde fram till att våra misstankar kunde bekräftas. Att Fifa var korrupt blev en sanning, tack vare ett 15 år långt arbete utav den brittiske journalisten Andrew Jennings.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Samtidigt som hela fotbollsvärlden står på huvud. Samtidigt som framtiden är oviss. Samtidigt som tankarna kring Blatters inblandning blir allt klarare.
Samtidigt tar vi avsked. Avsked av en karriär som påverkat världen lika mycket som korruptionen i Fifa. Kanske ännu mer.  Fast i precis motsatt riktning.
 
Det evigt gröna träder började blomstra 1988. I 38 år satte Jan-Ove Waldner pingis på både sverigekartan och världskartan. En idrott som på 1980-talet och dessförinnan skapade rubriker i Asien, guldmedaljer som i skytteltrafik färdades mellan mästerskapets värdland och det evigt vinnande Kina.
 
11 februari 2016 vallfärdade folk till en idrottshall med plats för 350 åskådare, belägen i södra Stockholm. En 38 år lång karriär som berört betydligt fler än 350 personer gick mot sitt slut. Sista matchernas sista framträdanden. Avskedet, eller framförallt av-TACKET skedde inför 350 åskådare på plats och inför ögonen på en hel värld. Hade det varit möjligt hade det tiodubbla antalet åskådare tryckt sig in i hallen. Om det var möjligt. Kvällens resultat var oviktigt. Det viktiga var att vi fick tacka honom, som kan förtjänar att bli avtackad. Vi nådde inte ens halvvägs. Det är omöjligt att tacka för en 38 års lång, sagolik, karriär på bara en kväll. Det kommer ta lång tid att tacka dig, Jan-Ove.
 
Andrew Jennings, en brittisk journalist som jobbar för rättvisan.
Parallellt med J-Os karriär har Mr. Jennings i 15 års tid jobbar för att fälla den korruptionsstyrda ledningen i Fifa. På olika sätt har Jennings och Waldner kämpat för godheten och tillsammans har dem, så långt ifrån varandra, på så olika sätt, fått mänskligheten att le och lättas. 
 
Minns ni sommaren 2004. En häftig sommar på många sätt. En fotbollssommar som stod i tårar efter att en målram stått i vägen inte mindre än tre gånger i kvartsfinalen mellan Sverige och Holland.
 
Själv minns jag sommaren som Det evigt gröna trädet. Jag var 13 år, lagom ålder för att på riktigt börja förstå vad som är mänskligt kapabelt att göra med en boll. Jag var för ung för att komma ihåg VM-guldet 1997, men jag minns idag hur jag under OS 2004 satt klistrad framför teven. Jag missade inte en boll med J-O. Det jag minns allra mest är hur J-O på pingismaner pulvriserade den tyske Timo Boll. En fantastisk match. J-O förlorade snopet bronset, men det var här jag förstod hur trädet grönskade.  
 
I samma stund som J-O nu njuter av sin karriär, ser tillbaka på en tid av åtskilliga ögonblick som varken han, jag eller någon annan kan glömma. I samma stund sitter Sepp Blatter, med vetskap om hur illa han styrt Fifa och med trolig vetskap om att han snart sitter bakom galler, eventuellt tillsammans med den gamle kollegan Byron Moreno… Moreno ja, här finns material att fylla en hel bok. Så vi sparar honom till en senare krönika.
 
Låt det evigt gröna trädet grönska i all oändlig tid, samtidigt som de ruttna rosorna förpassas ner i den djupaste avgrund. Min tackkrönika till Sveriges kanske största bolltalang innehåller också en värmande klapp på axeln, en kram, till mannen som jobbar för att idrottsmän som J-O ska få blomstra utan att pengarna ska sätta stopp.
 
Tack Andrew Jennings för att du låter Jan-Ove Waldner blomstra. Tack Jan-Ove Waldner för att du låter idrotten blomstra genom dina verk!
 
Vi stannar kvar vid temat korruption under nästkommande vecka. Då tar vi oss en närmare titt på Byron Moreno, Trapattoni och heroin.

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln