Manchester United måste hitta en identitet

Av Lördagskrönikören - Marcus Lindén

Samtidigt som Manchester United jagar den sista Champions League-platsen, diskuteras det vem som sitter på managerstolen nästa år. Svaret enligt många heter José Mourinho. Med honom vid rodret får klubben en av världens bästa tränare – men ändå är det inte alls vad United behöver.
 

Det har funnits en tid innan detta, då Mourinho ryktades till Old Trafford. Det var när han lämnat Chelsea efter första vändan, innan det blev Inter istället. Det är möjligt att Mourinhos status bland Manchester United-fansen var högre då än vad den är nu. Cirkusen kring honom hade inte gått lika långt och framför allt visste inte Manchester United hur deras säsonger skulle se ut efter Sir Alex Ferguson.

Trots detta – tycker jag inte hans status bland fansen spelar någon större roll här. Mourinho är och förblir världsklass på sin sak och det finns en rad toppklubbar i Europa som skulle må bra av honom just nu. Jag anser dock inte Manchester United som en av dem, även om jag mycket väl kan se laget utmana i ett titelracet redan nästa säsong. Anledningen till min skeptiska inställning till det här är att klubben måste skapa en identitet för den håller just nu på att totalt försvinna. Visst, det finns väldigt mycket titlar och stora namn i bagaget, men dagens Manchester United innehåller inget av det.

Efter tre mer eller mindre dåliga säsonger måste klubben hitta tillbaka. Med Mourinho får man med all sannolikhet ingen långvarig tränare, max ett par år. Man får inte heller någon fotboll som charmar fansen som de kan sticka ut med. Det kommer även bli väldigt svårt att förknippa portugisen med klubben efter att han lämnat, han kommer alltid förknippas med annat. Sedan är det en parameter att han kommer från ett misslyckande nu, där han spelade bort sig själv egentligen. Det är dock sekundärt i den här frågan. Manchester United kan eventuellt börja jaga titlar igen, men det man saknat sedan Ferguson lämnade kommer man fortfarande sakna – trots att Mourinho är ett större och bättre tränarnamn än vad van Gaal och Moyes är.

Innan Pep Guardiola blev klar för Manchester City, uttalade sig Rio Ferdinand angående ryktena kring Pep till United. Mittbacken menade att klubben måste gå efter Pep, chansen att få världens bästa tränare kommer inte många gånger – framför allt inte om han gör en sejour hos rivalen nu. Jag har absolut svårt att se Guardiola stanna sju-åtta år hos Manchester City och även han kommer också alltid förknippas med en annan klubb. Men det finns någonting mer hos Pep. Han kommer att bygga någonting långsiktigt och han är så starkt kopplad till sin fotboll. Och det kommer att ske i Premier League. Alla kommer vara nyfikna på Manchester Citys bygge framöver, någonting nytt ska skapas. Det är vad Manchester United skulle behöva.

Ska man vara snäll mot Manchester United så kan man säga att det bara gått 2,5 år sedan Ferguson och att denna tid kommer vara bortglömd om de kommer tillbaka nästa säsong. Om man ska vara mindre snäll mot Manchester United så är det en klubb som står och trampar. Dåliga resultatet, en tränare som sjunger på sista versen, enorma transfersummor som spenderats dåligt och generationen med Paul Scholes, Ryan Giggs, Gary Neville med fler är som bortblåst. Jag skulle vara orolig som supporter. Klubben måste hitta tillbaka och jag vet inte om José Mourinho är rätt man att genomföra det med.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln