Jag slog mig för pannan

Av torsdagskrönikören - Nils Montan-Lund

Det kom ett tips, med en tillhörande länk. Det handlade om författaren bakom boken ”Så funkar ungdomsfotboll” och ett blogginlägg på vederbörandes hemsida. Tipsaren hade klippt ut ett citat med tillhörande egna funderingar. Jag slog mig, liksom tipsaren, för pannan.
 

Det är ett inlägg som inte bara är tvåa på bollen (om ens det), utan som också beskriver ett på sina håll rätt obehagligt debattklimat. Ett inlägg som belyser med all önskvärd tydlighet varför både anställda och förtroendevalda i några av våra största förbund inte vågar uttala sig offentligt. Det är ett inlägg med ful retorik och härskartekniker.
 
Det handlar delvis om att man har en Facebook-grupp där meningsmotståndare lyft fram att fler åsikter bör lyftas fram i debatten och belysas, inte bara författarens egna. Detta besvaras då på följande sätt i nämnda blogginlägg: ”Vi har ingen som helst ambition att lyfta åsikter vi inte tror på, eller som strider mot våra grundläggande värderingar som en del kommentatorer önskar att vi gjorde. Vill ni hitta argument för en mer resultatfixerad barnfotboll får ni helt enkelt leta på andra ställen”.
 
Det är en fullständigt huvudlös, desperat argumentation av en person, som målar in sig i ett hörn och vänder taggarna utåt. Alla som har någon form av meningsmotstånd är alltså således för en mer resultatfixerad barnfotboll. Ni hör ju själva, det är absurt. Det är en ytterst billig härskarteknik, som inte hör hemma i diskussionerna över huvud taget.
 
Så om man med brett forskningsstöd i ryggen anser att man genom att genomföra ett totalförbud mot att kora segrare i turneringar är kontraproduktivt för barnen, så är man för resultatfixering? Återigen är det tydligt vem som är resultatfixerad, egentligen… Som utmålar resultatet som roten till det onda och alla som inte ser det som ondskefulla.
 
Att argumentationen dessutom saknar saklig grund och tillkommit helt i affekt, gör inte saken bättre. Det har sällan kommit något gott av åsiktskorridorer.
 
Då tycker jag i stället att ni ska kika in på en betydligt mer spännande Facebook-grupp, där alla är välkomna! Det handlar om vårt ledarforum (sök: ViLirare – Ledarforum). Här bjuder vi på allt från övningar, analyser, videor, planeringsverktyg, utbildningsmaterial, och lästips till diskussionspunkter med utbyten av åsikter. Vi har på mycket kort tid fått över 300 medlemmar – fantastiskt! Här finns inspiration i massor, vi lovar. Här ryms hela fotbollsrörelsen, inte bara de som är saliga på sin egen tro och kungar i sitt eget rike. Här hjälps vi åt och utvecklar varandra.
 
ViLirare vill samla de goda krafterna, ena svensk fotboll och i vårt ledarforum hoppas vi utveckla en väldigt stark rörelse där vi utvecklar vår ädla sport framåt, tillsammans.  Forumet har för övrigt varit en diskussionspunkt, något vi verkligen har velat starta och när vi till slut kom fram till rätt plattform att lansera det på, så är det oerhört roligt att vi nu äntligen är igång.

/Nils Montan-Lund

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln