Gibsons gåvor ger guldläge

av onsdagskrönikören - Karl Sundström

De är redan seriens bästa lag. De har redan seriens bästa spelare. Nu har de även seriens mest pålitlige målskytt. Det är dags att avancera till Premier League nu, Middlesbrough.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Sista dagen på transferfönstret, populärt kallat Deadline Day, är ingen bra dag om man tycker om god journalistik och en eftertänksam fotbollsdebatt. Ståhejet till trots, det var en GALEN TRANSFERSAGA ™ som fick mig att le mitt under flash-rubrikernas småtimmar.
 
Efter många om och men så poserade till slut Jordan Rhodes med en Middlesbrough-tröja. Så sent som dagen innan hade förhandlingarna brutit samman. Men i den elfte timmen lyckades Blackburn och Boro enas om en deal. De £13m som det spekulerades om är förstås en hiskelig summa för en 25-årig Championship-anfallare. Men ställer man det mot den summa som ett Premier League-avancemang skulle innebära så är det kaffepengar.
 
För det är snudd på en garant de har värvat. Få anfallare har varit lika pålitliga målskyttar i The Championship de senaste åren som Jordan Rhodes. Oldham-sonen som började i Ipswich och efter en lånetrojka sedan exploderade i Huddersfield följt av Blackburn. Nu kommer han till ett välfungerande lag som är klasser bättre än det fallande fartyget Blackburn Rovers.
 
Middlesbrough-fansen talar om honom som ”en present från Steve Gibson”. Den supersympatiske lokalorienterade ägaren som jobbat hårt detta transferfönster för att spetsa till Middlesbrough. Lånen av Gastón Ramirez, Kike Sola och Ritchie De Laet stärker onekligen lagets möjligheter till avancemang.
 
Det finns många anledningar att hoppas på att Middlesbrough går upp. De har en karismatisk tränare i Aitor Karanka. De har Storbritanniens mest sympatiske ägare i Steve Gibson.  Därutöver skulle regionen North Yorkshire må bra av en fotbollsframgång just nu. Det har det varit jobbiga månader sedan ett av de stora och viktiga stålverken lagts ned. Både Gibson och storstjärnan Stewart Downing är från staden – vilket har tagit uttryck på planen då spelarna visat sitt stöd för de varslade arbetarna. Även på läktarna har man slutits samman. 10 000 Boro-supportrar som på Old Trafford gav en solidarisk manifestation till stöd för de varslande arbetarna håller jag som en av säsongens vackraste ögonblick. Det visar på fotbollens fina och enande kraft.
 
Middlesbrough behöver Premier League. Och nu är det läge att ta steget. De har sakta men säkert byggt ett lag som sedan länge varit Premier League-moget. Ifjol var de en hårsmån ifrån att ta klivet upp. De var jämte Bournemouth seriens genomgående bästa lag. Men en vårspurt av Watford snuvade dem på direktplatsen. Och i playoff-finalen vann Norwich på Alex Neil-entusiasm och lagets Premier League-meriterade tungan-på-vågen-spelare.
 
Nu står det inför ett halvår av längtan och ångest, en poäng bakom ledande Hull City. Karankas stomme är satt. Gibsons gåvor är utdelade. Det är dags nu.

/Karl Sundström

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln