Premier League-pengarna kan gynna alla – om de investeras rätt

av fredagskrönikören - Adam Nilsson

När det tyska ligaförbundet i veckan presenterade förra årets omsättningssiffror för Bundesliga var det med ett brett leende som man gjorde det. Man talade återigen om rekordsiffror, Bundesligaklubbarna hade under året 2015 haft en total omsättning på 2,62 miljarder euro. 2,62 miljarder euro! Utskrivet: €2 620 000 000. En makalös summa som verkligen borde få sina applåder.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Men även om Bundesliga uppvisade en makalös summa är det ingenting gentemot pengarna i Premier League. För i Premier League kan man uppvisa en total siffra på 2,3 miljarder euro – bara för tv-avtalet. Under de kommande åren kommer Premier League alltså dra in ungefär lika mycket pengar på tv-avtalen som Bundesliga drar in på ett år totalt. Lägg då till att Premier League har sponsorintäkter, försäljningar, värvningar och annat att redovisa och man inser att det är en oas av skillnad mellan ligorna.
 
Redan nu kan man se tecknen på de stora skillnaderna. Flera brittiska klubbar har värvat spelare från Bundesliga för summor som ingen tysk klubb någonsin hade kunnat visa upp. Norwich, i bästa fall en mittenklubb i England, kunde håva upp 12 miljoner euro till Wolfsburg, en Champions League-klubb, för att värva deras mittback Timm Klose. Det var det dubbla av vad Wolfsburg gav för drygt två och ett halvt år sedan för mittbacken. Vad det visar är hur pengarna inom den brittiska fotbollen har ökat attraktionsvärdet hos klubbarna då de har möjlighet att betala större summor än tidigare.
 
Det är inte bara i Tyskland man märker av det gigantiska pengainflödet i Premier League. Även i Italien, Spanien, Frankrike och andra ligor märker man av de stora summorna. Sportcheferna bävar självklart för att deras bästa spelare kommer att bli uppköpta av någon Premier League-klubb, samtidigt är de medvetna om att de kommer att få in större summor än vad ligakonkurrenter skulle ge och dessa pengarna kan man använda på andra sätt än att värva nya spelare.
 
Chansen är att pengarna som flödar in i den brittiska fotbollen kommer att komma till god användning i andra länder. För när Premier League-pengarna betalar summor högt över spelares marknadsvärden betyder det andra säljande part kommer att göra ett bra överskott. Pengar som kan investeras i nya träningsanläggningar, ungdomsakademier och scoutingavdelningar. Egentligen är det bara fantasin som hindrar möjligheterna. Så visst kan man oroas över utvecklingen men om man använder sig av den på rätt sätt, så kan alla bli vinnare.

/Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln