Daniel Amartey - Resan från Allsvenskan till toppen av Premier League

av söndagskrönikören - Johan Forsberg

”I Djurgården sågs han som en oslipad diamant, där fysiken utmärkte den ståtlige ghananen på fotbollsplanen. Vägen gick till den danska huvudstaden Köpenhamn och Nordens största lag. Efter ett och ett halvt års succé i ”Løverne” (Lejonen) har uppmärksamheten inte gått att undvika från några av Europas storklubbar. Valet föll till Leicester, som har fått en flygande start på årets Premier League och frågan är om vi äntligen kan få se en gammal allsvensk stjärna ta det stora steget mot den absoluta toppen.”
 

Det stora råämnet Daniel Amartey upptäcktes av Djurgårdens IF som 16 åring av den dåvarande tränaren Magnus Pehrsson. Eftersom han var för ung för att göra flytten till den svenska huvudstaden, fick han stanna kvar i sin gamla klubb Internation Allies tills han blev till ålder. Men när han väl blev myndig tog det inte långt tid för Amartey innan han hade cementerat sin plats i blårändernas startelva. Karriären börjades på mittfältet, men fick ganska snart flytta ner till mittbackspostionen där hans överlägsna fysik utmanövrerade Allsvenskans anfallshot.
 
Efter 2 år i Djurgården värvades Amartey till FC Köpenhamn för en övergångssumma kring 15-20 miljoner. Ett ganska billigt pris för en sådan stor råtalang. Här fick han ta tillbaka sin plats på det defensiva innermittfältet, där hans bollvinnaregenskaper fick en positiv injektion på utvecklingskurvan. Länge hade han dock trånat efter en flytt till den engelska högsta divisionen och ryktena om en övergång till de brittiska öarna eskalerade allt mer efter hans fina prestationer i FC Köpenhamn.
 
Till slut valde Leicester City att punga upp 60-70 miljoner kronor för att kunna knyta till sig den nu 21-åriga mittfältskämpen. Ett Leicester som har gjort braksuccé i år och leder i skrivande stund den engelska högstadivisionen. Att just Claudio Ranieri väljer att plocka Daniel Amartey tyder på att han ser att värvningarna ska göras med ett långsiktigt tankesätt. Klubben värvade tidigare detta fönster Demarai Gray. En 19 årig yttertalang från Birmingham och förhoppningen är att han ska kunna forma dessa unga spelare in den raka spelfilosofin Ranieri använt sig av.
 
Den italienske tränaren har hittills visat hur han har kunnat maximera sina spelares talanger och det ska bli spännande att se hur han utveckla Daniel Amartey de kommande åren. För talangen finns där utan tvekan. Med sin fantastiska fysik kommer han passa perfekt in i det tuffa spelsätt Premier League erbjuder. Men ifall han får chansen att utveckla sin fotboll, blir det oerhört intressant att se vad en ex allsvensk fotbollsspelare har för möjligheter att konkurrera med de bästa i Europa.
 
Resan är lång mellan den svenska högstaserien och den engelska dito. Många ser det som en svår väg att gå, där många har misslyckats att ta nästa steg. För andra spelare som gått liknande vandring har också haft talangen, men kanske haft oturen med skador eller för lite speltid som ett hinder. En tränare som har tålamod och är duktig på att utveckla unga talanger, känns nästan som ett måste för att en gammal allsvensk spelare ska konkurrera med spelare från Premier Leagues bästa lag. Ifall han lyckas kanske han kommer kunna inspirera nästa generation allsvenska talanger att målet är nåbart.

/Johan Forsberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln