En skam för fotbollen

av lördagskrönikören - Marcus Lindén

Få har missat efterspelet till den italienska cupmatchen mellan Napoli och Inter. Bra mycket värre saker har definitivt sagts på en fotbollsplan än det som sades denna gång, men ytterst få tränarbråk skadar fotbollen mer. Saker som gör en påmind om att homofobin lever kvar på den allra högsta nivån.
 

För de som missat eller inte orkat hänga med i denna tuppfäktning kan vi sammanfatta vad som hänt. Napoli-tränaren, Maurizio Sarri, blev upprörd över Robert Mancinis uppförande vid sidlinjen och kallade honom därför för bög. Inter stod som vinnare i matchen men det var en skakad Mancini som mötte pressen efter matchen. Han inte bara fördömde det Sarri sagt – han var verkligen kränkt och kallade Sarri för rasist. Sarri bad om ursäkt, det ryktades om fyra månaders avstängning för Sarri men slutade med två matcher på grund av att Mancini inte är homosexuell. Det ansågs som ett glåpord snarare än en kränkning. Luddigt? Bara förnamnet.

Egentligen så finns det mer eller mindre två sätt folk ser på denna situation. En del som nöjer sig med att tycka det var en klumpig kommentar, som skrattar lite åt Mancinis utbrott och går vidare. Jag förstår dem till viss del. Som sagt, rasistiska röster och kommentarer hörs på sina håll varje säsong. Otroligt sorgligt att det är en måttstock som finns, men så är verkligheten. Alltså: kommentaren är inte häpnadsväckande.

Sen finns det dem som mig. Som blir lite förbannade men främst trötta. Trötta på att detta ska upprepas. Det är svårt att lära gamla hundar att sitta. Jag kan tycka att Sarri får stå sitt kast trots att han bad om ursäkt. Sitter du i den maktposition inför så många människor så får du räkna med stora reaktioner när du säger någonting. Åt honom kan jag bara skaka på huvudet och sucka åt det. Men något jag suckar ännu högre åt är Mancinis hantering av hela situationen. Kopplingen mellan att vara homosexuell och vara rasist. Att han inte pressats ännu hårdare på detta? Hur menar en av världsfotbollens största tränare här? Jag är tämligen övertygad om att Mancini säger detta för att han var så kränkt av att kallas för bög och därför häver ur sig att Sarri är rasist. Fördöm det han säger och skaka av dig det. Precis allt Mancini sade efter händelsen gjorde allt värre.

Jag är inte den som står med pekpinne och säger vad som är godkänt att säga. Saker sägs i stridens hetta och jag ska inte sticka under stolen med att jag fortfarande älskar en del spelare och tränare som någon gång sagt dumma saker offentligt. Jag är bara en person som önskat att världen tagit lärdom av Thomas Hitzlspergers karriär, att det givetvis finns elitfotbollsspelare på den högsta nivån som är homosexuella men håller tyst om det. Att dessa spelare kan komma ut ur garderoben utan dessa offentliga uttalanden är lite naivt att tro, jargongen inom lagen existerar fortfarande. Men jag kräver bara lite ansvar från dessa människor. Få personer har en makt som dem och en lika stor plattform. Är det för mycket begärt att tänka till?

Jag är heller inte den som anser att fyra månaders avstängning är rimligt. Två matcher är väldigt lite, men fyra månader är inte värdigt. Det jag blir förbryllad över är resonemanget. Så jag kan skrika kränkande kommentarer om mörkhyade människor till någon för att den är vit? Visst, det skulle aldrig hända men det här ger en acceptans som bara är dum. Det är som att man inte förstår problemet. Jag vill inte ens tänka på hur dessa frågor skulle hanteras om det faktiskt kom ut en aktiv homosexuell fotbollsspelare.

Jag har haft turen att växa upp med en brinnande supporterkultur i Sverige med fantastiska läktare som är väldigt accepterande. På dessa läktare har ett motto varit: ”Kom som du är”. Där är alla välkomna, där samlas du för du älskar ditt lag. Saker som dessa gör att jag är väldigt stolt över att vi kommit en bit i denna sport, där bidrar vi runt omkring fotbollen. Så jag avslutar med att skicka en känga till dem som gör oss trötta och säger som på supporterspråk: höj er!

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln