Jonjo Shelvey, ”den fule ankungen”

av söndagskrönikören - Johan Forsberg

I Liverpool pekades han ut som arvtagaren till Steven Gerrard och i vissa stunder kändes det troligt. Hans raka spel och det fantastiska tillslaget gjorde att många fans trodde på hans talang. Problemet var att det var ganska sällan han nådde upp till den där magiska nivån. Det ojämna spelet och framförallt det heta temperamentet fick Brendan Rodgers att släppa råtalangen och Jonjo fick packa väskorna mot den walesiska kusten.
 

I Swansea fick han både mer förtroende och tålamod, då konkurrensen om startplatserna inte var lika hård. Tålamodet gav effekt och det dröjde inte länge förrän han visade framfötterna i sin nya klubb. Både mål och assist levererades i god takt och röster börjades höras om att han skulle bli en del av Roy Hodgsons engelska landslag. Sex A-landskamper senare växte Jonjo Shelvey fram till en etablerad Premier League spelare.
 
Men det stora lyftet till att bli den nye Steven Gerrard hade ännu inte kommit och istället började experterna tvivla att det någonsin skulle ske. För fortfarande stod han för de där hårresande misstagen och det vårdslösa spelet. De magiska ögonblicken var för få för att undvika de förskräckliga. Efter förlusten i FA-cup-matchen mellan Swansea och Oxford hade en Swanseasupporter börjat skrika på Jonjo efter att han hade applåderat Oxfords bortasektion. Det hela slutade med konfrontationer på båda sidor och ifall ryktena var sanna, ska Shelvey ha hotat supportern med våld.
 
Dagarna efter händelsen var rubrikerna svarta i den engelska pressen och tränaren Alan Curtis hade fått nog. För 12 miljoner pund blev övergången klar till Newcastle United, som var i desperat behov utav förstärkning. Nu kan det vara sista chansen att bevisa för tvivlarna att han kan bli den spelaren man en gång trodde han kunde bli. Kanske inte en Steven Gerrard, men en spelare Newcastle kan bygga laget kring i framtiden. Första matchen blev en succé där han var starkt bidragande till de båda mål laget gjorde i vinsten mot West Ham. Än en gång har han fått fotbollsexperterna att riva i sina hår i förtvivlan. Varför kan han inte spela så här varje match?
 
Framtiden känns oviss och om inte chansen tas nu, finns det en stor risk till att han blir talangen som aldrig nådde fram. För Jonjo Shelveys del handlar det om att hålla huvudet kallt och ha fokus på rätt saker. Att börja tjafsa med supportrar och klubbägare (bråkade med Huw Jenkins) kommer självklart inte göra honom gott. Newcastle är en klubb med stor potential och chansen finns nu att lyfta en klubb som har varit i bottenträsket. Med det sagt tvivlar jag på att han kommer att ta den chansen och istället kommer vi som åskådare ha bevittnat ännu en stor engelsk talang ha gått till spillo.

/Johan Forsberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln