Festen som väntar

av tisdagskrönikören - Tobias Dahlberg

Illaluktande lakan, svettiga kroppar, trånga utrymmen…
Att den 17 november är historiskt, det kommer alltid stå skrivet i böckerna. Att svenska landslaget besegrade Danmark i sista steget inför EM, det kommer också stå skrivet.
Den 18 november började planeringarna. Jag kan lova att landslagschefen Lasse Richt har haft fullt upp sedan dess.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Men den planeringen Lasse sitter med, den gäller en landslagsstab, ett förbund. På sin höjd 20 personer. Den minoritet som gör det möjligt för majoriteten att planera sina semestrar för sommaren 2016.
 
…smutsiga kläder, dåligt med sömn, men en fantastisk glädje.
 
Ungefär så kan man beskriva min senaste vistelse i en husbil. Fyra veckor i rullning genom Europas östra länder. Allt för att komma fram till Kiev och det europamästerskap i fotboll som väntade.
 
Att Fifa verkar vara korrupt och att det finns anledning att spekulera i om Uefa har hängt på, det är ingen anledning till att stanna hemma vid tv-apparaterna. Jag uppmanar er alla att packa husbilen full, nu är det dags för era livs äventyr.
 
I Kiev träffade jag mycket folk, folk som jag än idag har goda kontakter med och som jag träffar vid varje landslagssamling. Den folkkära stämningen i det blågula supporterlägret kan jämföras med en perfekt blandad cocktail. Där i finns en salig blandning människor, personligheter, erbjudanden och motbjudande detaljer. I sin helhet blir det till världens godaste cocktail.
 
Sverige är ett land med ett landslag som behöver ditt stöd. Du är en individ som behöver uppleva ett mästerskap på plats, när Sverige deltar. Det finns inget tvivel oavsett vem du är, hur du ser ut eller vad du har för intressen så måste du uppleva ett mästerskap på plats. Den folkfest som infinner sig i den svenska supportersläkten går inte att uppleva någon annanstans.
 
Det ryktas om tiotusentals svenskar, som alla ska vallfärda till Frankrike. Många packar sina egna eller hyrda husbilar för att bli ett med den svenska folkfesten.  Vi har klagat, vi har sågat, vi har slitit vårt hår och påpekat hur dåligt vårt landslag skött detta kval. Nu är laget ett av de 24 bästa i Europa och med vårt stöd kan vår folkfest bli längre än bara 11 dagar, som gruppspelet handlar om.
 
Jag befann mig i Tjeckien sommaren 2015, en sommar som för alltid sitter längst fram på näthinnan. Inte bara för att Sverige vann guld. Sveriges avancemang, bidrog till att vår vistelse bara blev längre och längre, vilket bidrog till att jag fick fortsätta kampera ihop med min 35 år äldre polare, Peter Deros. Att landslaget tog guld, det var givetvis grädden på moset.
 
Vi försvann in i de tjeckiska skogarna, befann oss på orter vi aldrig någonsin skulle besökt innan och träffade folk som undrade hur i hela friden vi kunde ägna våra lediga veckor åt att jaga meningslös lycka som inte finns. Vi fann lycka och vi fann Prag. Avsläppta på motorvägen i en storstad vi aldrig tidigare skådat tog vi oss till fots genom bygden innan vi hittade ett ledigt hostell. Vi fortsatte vår resa och fann många nya vänner, många nya minnen och ett fantastiskt asgarv som varade över hela mästerskapet.  I Frankrike har vi möjlighet att uppleva det sista riktiga europamästerskapet, i alla fall om Uefa får bestämma och det är ju dem som bestämmer.
 
Låt oss förenas vid en strand i södra Frankrike. Mot EM 2016!
 
Varför gör vi det här? Som min goda vän Peter hade sagt - Epi de boro

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln