Satsa tydligt på FA-cupen

av lördagskrönikören - Marcus Lindén

Under helgen kliver Premier League-lagen in i klassiska FA-cupen. Sedan väntar en vår där lagen slåss om två finalplatser på Wembley. Matcherna som alla andra lags supportrar blickar avundsjukt mot. I år hoppas jag många klubbar tagit lärdom

 

Lagen från norra England, jag syftar på Sunderland och Newcastle, har under de senaste åren varit urtypen för klubbar som bara existerar för att existera. Med det menar jag att allt är otroligt ambitionslöst. Det finns aldrig någon satsning, ingenting bra är långvarigt och det enda målet dessa publiklag haft är att klara sig kvar. Något som kan tyckas sorgligt.

Newcastle och Sunderland är inte ensamma. En orsak till varför klubbar i den engelska fotbollen hamnar där är att man är rädd om sin plats. Sedan pengarna tog över allt mer så betyder Premier League-platsen ännu mer. Du får fallskärmspengar om du åker ur, men det kan inte mätas med vad du som Premier League-klubb drar in under ett år. Det gör att klubbar utan tydlig plan och struktur blir fega. Det kommer du sällan långt på i de största ligorna. Det är i alla fall här FA-cupens betydelse kommer in.

För mig är det obegripligt att inte fler lag öppet satsar på cupfotbollen. Som sagt; ett avancemang kan förändra bilden av en hel säsong. Vid vinst spelar du Europaspel nästa år. Alla som håller på ett lag vet storheten att resa ut i Europa, inte minst de klubbar som inte årligen får göra detta. Alltså de lag som bör satsa på cupen.

Det är en så enkel sak att göra någonting åt. Rädslan för Premier League-kontraktet syns även här, men det är endast två-tre lag som kommer undan med det. Det är lagen med klart mindre resurser som inte klarar av rotationen i spelartruppen. 3/4 delar av serien har tillräckliga förutsättningar för att kunna hantera cupmatcherna. Jag vill se klubbar öppet gå ut och säga att de kommer skaffa en stor trupp för en cupsatsning - inte endast att de ser det som en börda med mycket matcher.

Det finns tillräckligt med lag som är mer eller mindre säkra på att de klarar sig. I min bok, och säkerligen många supportrars bok, är en vinst i FA-cupen värt mer än fyra tabellplaceringar. Det är ingen som kommer minnas om ett par år om Southampton blev åtta eller elva. Cuptitlar är dock något som klubbar räknar. Även om flera mellanstora lag kunnat drömma om Champions League-platser i höst när storlagen skakat, så är vägen till Europa fortfarande lättare här.

Dröm om ett fullsatt Wembley. Låt drömmarna om att ditt lags färger täcker halva arenan börja. Resan dit kan tända igång publiken, när du sedan väl är där så kommer du minnas det. Ta vara på en av de finare sakerna den engelska fotbollen har att erbjuda. Championship-lag absolut, men Premier League-lag i synnerhet. Skriv in er i er klubbs historiebok. Det är för mig värt att satsa på, istället för att fokusera på ett par tabellplaceringar hit eller dit. Skapa historia och gör en satsning, existera inte bara för sakens skull.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln