Premier League är julens gigant

av fredagskrönikören - Adam Nilsson

Julfirande till trots så har det inte gått att undvika fotbollen. Den liga som jag följer närmast, Bundesliga, har sin vana trogen en paus under slutet av december och en stor del av januari. En diskuterad ledighet, speciellt bland klubbar i andra ligor som ser den tyska ligans paus som en fördel när det drar ihop sig i de europeiska toppturneringar mot slutet av våren. Det är klart att ett Bayern München kanske har en fördel, att man inte är lika uttröttade som andra lag – samtidigt är det enkelt att se i resultatboken att pausen sällan eller aldrig har bidragit till flera tyska titlar i de europeiska turneringarna.

 

Etiketter: fredagskrönikören

I vilket fall är det inte paus överallt och speciellt inte i England och Premier League där fotbollens motsvarighet till vår annandagsbandy finns i ”Boxing Day”. Säga vad man vill men det är en härlig tradition att det spelas fotboll bara dagarna efter julafton. Det är en tid på året då man ändå är ledig, har lite att göra och det är skönt att kunna slå på teven och undvika såväl Sällskapsresan (toppfilm men något uttjatad) och Ivanhoe (klassisk) för att få kolla på lite fotboll. Där ger Premier League oss chansen och har så gjort under en lång tid tillbaka. Det har varit så pass framgångsrikt att spanjorerna i år försökte sig på en liknande sak i La Liga till klubbarnas förtret.

Boxing Day må vara kommersialismens högborg. En sådan matchdag finns endast för att tv-bolagen vill ha det så. Sky och BT Sports i England pressar ligan till att kunna leverera fotboll mer eller mindre året om utan undantag. Inte ens julen, en global högpunkt ska kunna komma i vägen för fotbollen. Det är inte särskilt förvånande att man trycker på för att det ska bli av heller. TV-bolagen är självklart enormt medvetna om att blickarna kommer att vändas mot England den helgen då inga andra ligor är igång. Fotbollstittarens beteende må vara irrationellt i många fall och även väldigt subjektivt, men just i detta fall är det enkelt att förutse att tittarna kommer att slå på teven för att få i sig den dos av fotboll som finns att få. Och under julhelgen är det från England.

Jag undrar hur många nya Premier League-fans den helgen skapar. Det är ett utmärkt tillfälle för den engelska fotbollen att utprägla sig lite extra och med tanke på att alla är lediga och hemma i tv-soffan är publiken större än vad den är under många andra helger av året. Hur många United-, Arsenal-, Chelsea-, City- och Tottenhamsupportrar har det inte såtts ett frö till under julen? Ett förhållandevis stort antal kan jag tänka mig som faktiskt fick sina första influenser av den ligan. Premier League må vara Europas mest kommersiella liga, men den är också rätt skarp på att utnyttja sina fördelar och gång på gång etablera sig i yngre människors tankar. Därmed skapar den sig ett oändligt hjul som bara snurrar och snurrar, fylls på med energi konstant. Det är rätt smart, om jag får säga det själv.

/Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln