Han spelar årets viktigaste biroll

av onsdagskrönikören - Karl Sundström

Alla landslag behöver sin mästerskapsjoker. Spelaren som kan hoppa in, bryta mönstret och förändra en matchbild. Extra viktigt blir det när det vankas slutspel i ett stort mästerskap. När Tyskland vann VM axlade André Schürrle den rollen med bravur. Det var han som assisterade till Mario Götzes avgörande mål och bidrog med nyttig speed slutspelet igenom. Spanien har provat både den stora tunga centertanken (Dani Güiza, 2008) och speedkulan (Jesus Návas 2010) med lyckade resultat. Italien nyttjade det äldre gardet 2006 (Totti och Del Piero). Med andra ord: För att vinna ett mästerskap räcker det inte bara med en bra startelva. Det krävs spelare som kan komma in och bryta mönstret.

 

Etiketter: onsdagskrönikören

Det för oss till modernare tid. Belgien har aldrig haft ett så bra medaljläge som i sommarens EM. ”Den gyllene generationen” (världens tröttaste term, för övrigt) har blomstrat ut till fullfjädrade världsstjärnor. Det är nu det är dags att skörda frukten.

I en Leicester-fri värld hade Romelu Lukaku fått betydligt större rubriker. Han gör en fantastiskt bra säsong och det är stundtals lätt att glömma bort att han bara är 22 år gammal. Om inget oväntat inträffar kommer han att vara den självskrivne anfallaren i Wilmots startelva. Där bakom står en Liverpool-duo och flåsar i nacken. Christian Benteke har varit ett flitigt inslag i Wilmots trupper. I dennes frånvaro agerade Divock Origi, med sin kvickhet, nyttig joker när Belgien gick till VM-kvartsfinal 2014. Jag tror emellertid att det är en annan anfallare som kommer att få spela den superviktiga andrafiolen bakom Lukaku när det är dags för EM – Michy Batshuayi.

Den Bryssel-födde 22-åringen handplockades av Marcelo Bielsa till Olympique de Marseille förra säsongen. Där och då blev det som backup till Vélodrome-favoriten André-Pierre Gignac. Ett hyggligt år lovade gott. När sedan Bielsa hastigt och plötsligt lämnade var det en tårögd Batshuayi som mötte pressen. Marseille hade dessförinnan blivit av med så gott som alla nyckelspelare. I turbulensens Marseille var det nog få som kunde ana vilken utväxling som senare skulle komma. Med Gignac i Mexiko blev Svampbob-fanatikern Batshuayi ett självskrivet kort som startande anfallare. Numera under Míchels ledning är det han som är referenspunkten i laget. Och hittills är det bara Zlatan Ibrahimovic som har gjort mer mål i säsongens Ligue 1. En braksuccé, med andra ord.
– Det finns inte en enda topp-15-klubb i Europa som inte är intresserad av Batshuayi, sa OM:s president Vincent Labrune.

Hittills har det mest pratats om klubbar som Tottenham och Everton. Och det är inte för intet. Batshuayi kombinerar styrka med snabbhet och en fin avslutsförmåga i boxen. Styrkor som torde kunna göra honom till den perfekta EM-jokern. Jag hoppas formen håller i sig. Och jag hoppas att Wilmots vågar. En spelare som Benteke må vara betydligt mer etablerad. Men ur jokersynpunkt tror jag att en Batshuayi skulle kunna bidra mer. Och de 23 spelare som tas ut i en landslagstrupp behöver nödvändigtvis inte vara landets 23 bästa fotbollsspelare. Kanske bäst illustrerat av den superkvicke men fotbollstekniskt väldigt mediokre David Odonkor. 2006 var han Klinsmanns super-sub och jokern i leken när Tyskland tog brons i hemma-VM.

2014 presenterade Michy Batshuayi sig. 2015 etablerade han sig. 2016 slår han igenom? Hittills har det blivit två landskamper. I debuten ersatte han Christian Benteke i den 77:e minuten. Tre minuter senare gjorde han sitt första mål för landslaget.

/Karl Sundström

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln