Watford - Klubben som tog dataspelet ifrån den virtuella världen och in i den riktiga

av gästkrönikören - Johan Forsberg

Football Manager är ett av världens mest populära strategispel. Man tar över som tränare för ett lag och tar hand om de flesta sysslor man ställs inför i den riktiga vardagen. Taktiken, träningarna, spelarövergångar och integrationen med sina spelare är bara några av momenten som spelet erbjuder. Makten och möjligheten att kunna forma laget på sitt egna sätt har gjort spelet uppskattat bland fotbollsälskare världen över. Men främst går Football Manager ut på att köpa och sälja spelare för att få just sin klubb att klättra i den hierarkiska klätterstegen.

 

Etiketter: gästkrönikören

Watford FC sponsras idag av bland annat Sports Interactive, som är tillverkare av spelet och har gjort det sedan 2013. Det är häpnadsväckande hur likt klubben har agerat utifrån Football Managers principer. En enorm spelaromsättning brukar skapa problem för många klubbar, men inte för Watford. I somras under det senaste transferfönstret ankom det hela 16 nya spelare till klubben, medan 15 fick lämna. En oerhört stor siffra och en extremt svår utmaning för en tränares möjlighet att skapa någon form av lagkemi.

Men tränaren Quique Sanchez Flores har lyckats med det omöjliga och rivstartat i den första delen av Premier League. Med sin ärlighet mot spelarna och ödmjuka inställning mot motståndarna, har laget formats till en väloljad maskin. Watford har byggts utifrån en stark defensiv med fokus på att hålla centrallinjen trång och svårpenetrerad (16 insläppta mål på 16 matcher). Anfallsspelet har kretsat kring Ighalo och Deeneys kliniska högerfötter och tillsammans har de stått för 15 av lagets mål hittills. Likt att ta över en nykomling på spelet Football Manager, har nyckeln i flera upplagor av spelet legat kring en stark defensiv och ett effektivt anfallsspel. Att ha en stark målskytt är alltid vitalt, men kanske ännu mer för en nykomling, där chanserna till avslut oftast blir begränsade.

Värvningarna har varit smarta och ekonomiska. Med fokus på defensiva tillskott har Watford skapat stora möjligheter till att stanna kvar i Premier League den här säsongen. Men klubben är speciell, då ägarfamiljen Pozzo äger både Udinese och Granada. Inte konstigt har flera värvningar senaste åren kommit ifrån dessa klubbar. Ett speciellt samarbete, men uppenbarligen ett välfungerande sådant i favör för Watford. Flera av övergångarna har fostrats i Granada eller Udinese och utvecklats i deras välfungerande akademier. För att sedan komma till Watford och prestera som seniorspelare (T e x Joel Ekstrand och Allan Nyom). I övrigt har fokus kring övergångarna legat kring att värva etablerat för en billig peng. Utgående kontrakt, oönskade spelare i storklubbar och låneffärer har varit fokus i Watfords värvningspolicy. Man riskar lite i form av mindre övergångssummor och detta ger möjligheten för välprövade spelare att hitta en nytändning i en ny miljö. Precis på samma sätt spelar man Football Manager. Hela tiden söker man uppgraderingar för spelartruppen, men man vill samtidigt säkerhetställa klubbens ekonomi.

I spelet brukar man efter ett par säsonger kunna utmana de allra bästa och kanske är inte just det lika realistiskt i den nuvarande verkligheten. Men det är spännande år som väntar för Watford FC och projektet de håller igång just nu. Många klubbar väljer att lägga ner stora pengar på sina ungdomsakademier eller dyra inköp ifrån andra klubbar. Att värva klokt har kanske aldrig varit viktigare i takt med att silly season-karusellen snurrar i allt högre takt. Jag tror att Watford kommer klara kontraktet i år och ifall de gör det, blir det väldigt spännande att se ifall de kan följa mönstret likt det dataspel de sponsras utav.

/Johan Forsberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln