Behåll identiteten Malmö

av lördagskrönikören - Marcus Lindén

När Allsvenskan 2016 sparkar igång står Malmö FF utan Åge Hareide. En tränare som lyckades med det omöjliga två år i rad och ett SM-guld försvinner. En ersättare ska komma in med starka förutsättningar. Nu bör fokuset ligga på att följa den inslagna vägen.

 

Nej, Malmö FF:s allsvenska år blev ingen ny succé. Nästa års ljusa framtid fick sig en törn i och med den missade europaplatsen, vilket kan vara en avgörande faktor i framtida nyförvärvs klubbval. Det känns dock som en parantes i klubbens resultat under Åge Hareide. Jag tänker inte säga att Malmö gjort någon slags revolution, men de har öppnat dörrar och skapat möjligheter som vi saknat. Nu ska deras saga skrivas vidare med nya kapital med siktet mot ett guld - fast med en ny vid rodret.

När en ny tränare ska överta ett vinnande bygge funkar det knappast alltid att bara välja någon som ska kopiera den föregående tränaren. Det finns det många bevis på i världsfotbollen. Men i Malmös fall är läget speciellt. Rikard Norling skapade ett vinnande lag - som Hareide blev tvungen att förändra truppmässigt - som sedan blev minst lika starkt. Nu ska laget tillbaka till toppen av tabellen. Truppen finns. Pengarna finns. Och det som framför allt har funnits är identiteten. Det sistnämnda anser jag som det klart viktigaste.

Identiteten handlar i många fall, absolut i Malmös fall, om något mycket större än en tränare som varit med och tagit fram det. Identiteten är något som trycks in i klubbens väggar som ska bevaras på lång sikt - för tränare stannar inte för alltid. Åge Hareide tror jag många, inklusive Malmö själva, inte var tänkt som en tränare som skulle stanna en mängd år. Så blev det inte heller. Saken var bara den att Åge byggde någonting väldigt långsiktigt på två år.

Bortsett från den nödvändiga fembackslinjen Malmö emellanåt använt sig av i Champions League, så har samma mönster drillats i Allsvenskan. Bollen efter backen, bolltrygga mittbackar, fart i spelet med stort bollinnehav, en strävan efter att föra alla matcher och en stor tro på unga spelare som tagit stora kliv. Hareide är i grunden en lika stark tränaren defensivt som offensivt. I den svenska fotbollen är det dock det offensiva som lyfts fram och prioriterats. Ett val som inte bara ledat till guld och framgångar. Det har också skapat denna identitet klubben vill fortsätta stå för.

Nu ryktas det om bland annat Pep Clotet Ruiz och Kasper Hjulmand som två av de hetaste kandidaterna. Två val som är otroligt intressanta. Kanske vågade, men två herrar med otroliga potentialer. De båda står för väldigt tydliga filosofier som knappast är identiska med Hareides spelidé. Men jag tror läget för dem att träda in i föreningen är väldigt bra. Utrymme att skapa eget finns men de står också på en trygg plattform med goda förutsättningar från Åge. Det är två tränare som jobbar på långsikt.

Stuart Baxter finns även han med i spekulationerna hos några. Jag har en enorm respekt för Baxter och tror han hade varit fantastisk i en återkomst för AIK - eller i till exempel IFK Göteborg. I Malmö håller jag dock Clotet och Hjulmand som klart bättre alternativ. Baxter är en tränare som bygger vinnande lag och gör dem till sina på ett annat sätt. Han står inte för någonting mer komplicerat än dem andra - men han arbetar mot kortare mål och strävar snarare efter vinnare. Inte samma väg som Malmö skapat framgång med.

Jag tror Daniel Andersson tillsammans med övriga Malmö FF kommer att ta rätt beslut. Trots den misslyckade slutplaceringen i år - har det tagits så pass många betydelsefulla beslut under de senaste åren som tagit dem dit där de är idag. Det kommer bli minst sagt intressant att följa föreningen under de nästkommande veckorna. Vem ska skriva nästa kapitel? 

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln