Är hoppet ute för Jose Mourinho?

av tisdagskrönikörerna - John Ahlström och Einar Edvardsson

Vi minns tillbaka till våren 2013 när Chelsea mötte Tottenham på Stamford Bridge. Jag, Einar, var på plats och såg Chelsea spöa Tottenham med 4-0. Fyra-noll! Hopplöse Younes Kaboul orsakade straff och drog på sig rött kort i första halvleken och redan då kände man att matchen var över. Det jag minns från de sista tio minuterna från matchen var att hela Stamford Bridge stod upp och sjung ut sin glädje till sin älskade coach José Mourhino.

 

Etiketter: tisdagskrönikören

Inget kan väl missat Chelseas katastrofala säsongsinledning. Senast förlorade man med 0-1 mot nykomlingen och på förhand chanslösa AFC Bournemouth. Nu går det inte längre att skylla på en dålig start och frågan är: Vilken placering hamnar Chelsea på denna säsong, kommer de t.o.m. åka ur ligan? Det tror vi inte men vi tror och hoppas att de missar Champions League eftersom vi är Tottenham-supporter (Einar) och Arsenal-supporter (John).

Frågan är vad som har hänt med detta lag som var överlägsna förra säsongen och hade årets spelare i laget, Edin Hazard. Vad har hänt med Hazard? Förra säsongen gjorde han 14 mål och 9 assists på 38 matcher. Hittills har Hazard gjort 1 mål och 2 assists på 13 matcher. Visst är det många matcher kvar och visst kan tillsynes omöjliga saker hända på en fotbollsplan men frågan är om vändningen verkligen kommer. Spelartruppen är på pappret inte sämre än förra året, ingen stjärnspelare har lämnat, men glädjen har försvunnit, kämparglöden är borta. Chelsea som förra året vid den här tiden hade gjort 34 mål framåt och släppt in 13. Efter lika många omgångar i årets upplaga har Chelsea gjort 17 mål och släppt in 24.

Mourinho anses vara en av de absolut bästa tränarna i världen. Här en intressant artikel om Pep Guardiolas tankar om Mouirhino. Visserligen från 2011 men ändå; inte dåligt att bli kallad den bäste tränaren i världen: http://www.espnfc.com/story/982842/pep-guardiola-jose-mourinho-is-the-best-in-the-world

Tittar man på Mourinhos meritlista pekar den åt samma håll. Han har varit tränare i storklubbar som Porto, Real Madrid, Inter Milan och Chelsea. Och har dessutom vunnit ligan i alla dessa ligor samt vunnit Champions League två gånger. Jovisst är Mourinho speciell. Frågan är hur länge Roman Abramovitjs tålamod håller. Vi minns hur Di Matteo fick sparken av Chelsea trots att han vann CL och gick okej i PL. Di Matteo fick kort tålamod, Mourinho verkar få längre av den löjligt rika Abramovitj.

Vad kan rädda Chelsea? Det finns två vägar att gå. Antingen får Mourinho sparken. Eller så måste Chelsea börja vinna matcher nu, direkt, på studs. Och nästa match blir inte enkel. Leicester som leder ligan och spelar med en entusiasm och glädje tar emot Chelsea på hemmaplan. 0 poäng där och jag tror att Abramovitj tvingas göra något drastiskt. Kommer Abramovitj våga sparka den tränare som Stamford Bridge för bara några år sedan stod och sjöng ut sin kärlek till?

/John Ahlström och Einar Edvardsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln