Anställ omgående den näst bästa 

av måndagskrönikören - Bernt Ljung

Ser på TV:n när de svenska alpina tjejerna gör placeringsmässigt godkända insatser i Aspens slalom. Tyvärr så finns det en bister verklighet bakom resultaten beroende på en fruktansvärt överlägsen motståndare vid namn Shiffrin. Måste vara tungt för konkurrenterna att veta att ingen hårdträning i världen hjälper för att komma ikapp utan det som behövs här är något knepigare, det handlar om att byta teknik. Precis som för de höjdhoppare som för länge sedan misslyckades med att växla från saxstil till den californiska rullstilen och därför nöjde sig med dykstilen vilket ändå blev ett fullgott alternativ för oss svenskar. Slutsats, det är mycket svårt att förändra sin teknik, inte minst för de som måste göra det i rejält vuxen ålder.

 

Efter att Zlatan varit delaktig i en utpressningshärva mot Kim Källström rörande en sexvideo som Kim deltagit i, så stängs nu båda av från fortsatt landslagsspel på obestämd framtid. Detta är helt sant och var exakt så som det gick till. Enda skillnaden är att i stället för Zlatan och Kim så heter huvudrollsinnehavarna i denna osannolika såpa, Benzema och Valbuena. Där Benzema är den stora skurken efter att ha gjort skyldig till ett moraliskt haveri. Att dessa båda herrar i framtiden ska kunna fungera ihop i ett franskt landslag förefaller högst orimligt. Vi kan säkert hitta saker inom den franska fotbollen som vi kan överföra till Sverige för att utvecklas ytterligare. Dock bör vi undvika denna typ tveksamt leverne på sidan om planen landslagsspelare emellan. Sverige är inte Frankrike, och Frankrike är definitivt inte Sverige…

Det var länge sedan skidåkare Emil Jönssons resultat motiverade det stora nationella massmediala utrymme han ges. Nyligen, i finska Ruka, såg det ut som vanligt, det vill säga han är kapabel i försök men fullständigt chanslös när det blir skarpt läge, det vill säga när de vassaste tar i på riktigt. Efter att blivit fullständigt utklassad och totalsist i finalen, förklarar han de om möjligt ännu svagare insatserna dagarna efter med att han var sliten efter sprinten. Men vad hände med de andra då? De som också körde sprint, dessutom mycket bättre, men ändå gjorde bra prestationer dagarna efter. Borde de inte vara lika slitna?

Om Sverige ska öka statusen och få den respekt de förtjänar så får man inte ta stryk av ett stadslag bestående av femtonåriga pojkar. Faktiskt lite modigt av Sundhage att överhuvudtaget spela matchen eftersom slutresultatet förmodligen skulle vändas mot tjejerna oavsett utgång.

Det finns många i Sverige som innehar stora kunskaper i spelet fotboll. Deras talang, deras skicklighet och spetskompetens kan vara helt avgörande i jakten på framgång vilket gör dem eftertraktade. Men oavsett graden av skicklighet så är de beroende av medarbetare för att lyckas. Att vara ensam tränare och på sin höjd ha en lagledare jämte sig tillhör en förgången tid och ett numer föråldrat synsätt. Detta synsätt har idag i stort sett utrotas i landet vilket är bra tycker jag. Det finns dock fortfarande ett lag med detta upplägg, detta gammaldags sätt att coacha ett modernt lag och dessvärre är det vårt viktigaste lag, nämligen landslaget. Jag tänkte på det där och drog en trist parallell när jag i helgen såg norrmännens samarbete med de brittiska skidåkarna. Ett ”samarbete” som gynnande norrmännen i så motto att de fick en extra väst så att de kunde skicka ut ytterligare en vallatestare innan loppen. Kanske moraliskt tveksamt, men helt enligt reglerna och initiativet bekräftar bara det faktum att Norge alltid ligger i framkant och är de som leder utvecklingen här. Hursomhelst, på elitnivå så lämnas inget åt ödet och varje detalj som i någon mån kan ge fördelar måste utnyttjas. I ljuset av detta så är det obegripligt att förbundet tycker att vårt fotbollslandslag ska ledas av en enda person. Om förbundet nu tycker att Hamrén är den bästa vi har, rekrytera då den näst bästa för att bistå Hamrén och för att optimera uttaget av det som behövs och krävs på denna nivå. Om vi ska kunna hävda oss på de stora scenerna så måste vi utnyttja de möjligheter vi har och inte ge våra konkurrenter billiga och onödiga fördelar, för det har vi sannerligen inte råd med…

/Bernt Ljung

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln