Zlatanhypen nådde sin kulm

av fredagskrönikören - Adam Nilsson

Zlatan tillbaka i Malmö. Drömorden för varje MFF-supporter och för Zlatan själv. Det var som om Champions League-lottningen var riggad när det blev klart i slutet av sommaren. Självaste Zlatan skulle på ålderns rand få återvända till en stad som ingen personlighet i svensk modern tid symboliserat lika mycket. Även för den som inte tror på det kändes det som om ödet, eller någon sorts övre makt utom våran mänskliga kontroll hade slagit in. Det var helt enkelt för välregisserat för att vara sant.

 

Etiketter: fredagskrönikören

Uppladdningen inför matchen har saknat motstycke i historien. Få matcher har varit så omtalade så långt före som den som spelades i Malmö på onsdagen. Det var som en smällkaramell med en makalöst lång stubin som bara väntade på att få brisera. Spaltmeter efter spaltmeter har skrivits om matchen. Har det skrivits om Zlatan så har det skrivits om matchen i Malmö. Har det skrivits om matchen i Malmö har det skrivits om Zlatan. Jag tror att ordet kausalitet kommer väl till pass för att förklara det hela.

För mig som främst följer tysk fotboll har det varit OMÖJLIGT att undvika det, trots att jag mest läser tysk media. Det tog inte många sekunder under matchdagen innan jag klickat mig fram till ett fint reportage om Johanna Frändén och hennes relation ur journalistisk synvinkel till Zlatan. Där, rakt framför mig, högst upp i listan på en dag då två andra tyska klubbar skulle spela för sina framgångar i Champions League låg texten. Och den texten var bara en i mängden av tyska texter kring Zlatans återkomst i Malmö.

Det var helt enkelt en unik händelse som hade byggts upp och bearbetats som det finaste av orkesterstycken. Under matchdagen fick vi se Zlatan ta en selfie på sig själv i Malmö med texten ”Malmö, I’m here… Are you ready?! See you tonight!”. Nej, Malmö var trots all förväntan och förberedelse inte redo för Zlatan. Så enkelt var det. Och det var helt förståeligt för när vi ser tillbaka på onsdagens händelse kommer det att vara något historiskt, troligtvis något vi aldrig får uppleva igen. Det kan låna fånigt, men det är den troliga sanningen för det var något utöver det vanliga för att uttrycka det milt.

Och även om Malmö förlorade utan hedern i behåll och Zlatan fick göra sitt mål på Swedbank Stadion tog det inget ifrån den urladdningen som onsdagen bjöd på. Zlatan hade ordnat ett fullsatt torg med storskärm för alla att ta del av. Människorna jublade inte, snarare tvärtom men de var där och de förstod nog att det var något unikt de upplevde. Onsdagen den 25:e november 2015, runt 21:00 nådde Zlatan den absoluta kulmen i sin karriär. Där och då var alla blickar riktade mot honom. Och det är något varken han eller vi kommer att få uppleva igen på samma sätt.

/Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln