Två fotbollsspelare - Zlatan och Mustafa

av tisdagskrönikören - John Ahlström

Zlatan heter Ibrahimovic i efternamn och spelar imorgon kväll en stormatch på Swedbank Arena i Malmö. PSG möter MFF. Zlatan kommer hem. Han var bara 19 år gammal när han flyttade från Rosengård i Malmö till Amsterdam och storklubben Ajax. Sedan gick flyttlasset vidare till Juventus, Inter, Barcelona, Milan och nu PSG. Biljetterna till morgondagens match såldes slut på 28 minuter när de släpptes tidigare i höst. Alla vill se Zlatan. Många unga killar och tjejer kommer få sin dröm gå i uppfyllelse imorgon, de ska få se Zlatan. Jag gissar att en dröm går i uppfyllelse även för Zlatan när han får kliva in till publikens jubel på Swedbank Arena.

 

Etiketter: tisdagskrönikören

Mustafa heter Al Hussein i efternamn. Mustafa är mittfältare. Hans favoritlag är Real Madrid och hans favoritfotbollsspelare är Zlatan Ibrahimovic. För tillfället är Mustafa klubblös eftersom han är på flykt från kriget i Syrien.

Jag fick reda på vem Mustafa Al Hussein är genom en vän som delade hans livsöde på facebook. Min vän jobbar på en hjälporganisation som arbetat många år runt om i världen med flyktingar. På bilden ser det ut som att Mustafa är i övre tonåren. Mustafa är inte ensam om att vara på flykt. På nyheterna hörde jag häromdagen att 60 miljoner människor är på flykt, främst ifrån Syrien, Afghanistan och Somalia. 60 miljoner är mänga människor. Det är svårt att ta in. Det är lika många som 2400 slutsålda Swedbank Arena i Malmö. Och bakom varje siffra finns en människa. En människa med drömmar och visioner. Drömmen hos dessa 60 miljoner människor på flykt är att kriget ska sluta. Att de ska mat för dagen. Att de ska få vara med sina familjer och känna sig trygga. Att barnen ska få leka.

Mustafas har ytterligare en dröm. Att få spela fotboll i ett lag igen. Just nu är han klubblös på grund av flykt från kriget i Syrien.

Zlatan har vid flera tillfällen använt sin stjärnstatus till att belysa de svagas situation, inte minst då han genom att ta av sig matchtröjan och visa de intatuerade namnen över fattiga barn i världen peka på FNs arbete med att ge mat till de fattigaste barnen i världen. Kampanjen hyllades världen över och gjorde att Zlatan visade på spelsinne även utanför fotbollsplanen.

Jag hoppas varken Zlatan eller Mustafa slutar drömma om en bättre värld. 

/John Ahlström

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln