Playoff med blandade känslor

av fredagskrönikören - Adam Nilsson

Imorgon spelar Sverige mot Danmark i den första av två matcher i EM-playoffet. Ingen, absolut ingen, kan ha missat det. Under den senaste veckan har vi dagligen blivit överrösta av nyheter, artiklar, krönikör kring ämnet. Alla har en åsikt. Sällan en unik. Det är svårt. Jag vet själv hur det är när något brinnande är på gång och man verkligen måste få ut texter om ämnet. Det handlar om tempo, att få ut något snabbt vilket går ut över kreativiteten. Det är klicken som räknas och om jag får ytterligare en Twitter-följare känner jag att jag har gjort mitt jobb hyfsat rätt.

 

Etiketter: fredagskrönikören

Men när man för tionde gången – av den tionde journalisten – läser att Danmark saknar världsstjärnor medan vi har Zlatan börjar jag undra hur relevant det faktiskt är. Dels för att den svenska fotbollspubliken inte ska underskattas. När jag bodde i Tyskland förvånades jag av hur dålig koll många tyska fotbollsfans har på fotbollen. I Sverige har gemene fotbollssupporter riktigt bra koll på sporten. Inte bara på sitt eget lag, utan på hela fotbollen som sådan.

Jag är övertygad om att oerhört få av läsarna som känner att en text om Danmarks uteblivna världsstjärnor och Sveriges enda är något nytt och fräscht. De svenska fotbollssupportrarna vet det redan. Så är det. Samtidigt vet jag om att när man väl sitter där och försöker komma på något nytt, hitta en ny vinkel så kan det vara så förbannat svårt att man till slut faller för något trivialt och enkelt. Kanske har man till och med slagit ett öga på vad konkurrenterna gjort för att hämta inspiration. Det är mänskligt, jag gör det själv, men det urholkar lite – åtminstone för mig.

Vad jag gillar med de som följer fotboll här i Sverige är att de har sådan koll. Utan dessa fanatiska fotbollsmänniskor hade jag aldrig kunnat skriva inbitet om tysk fotboll och faktiskt få betalt för det. Den tyska fotbollen har aldrig varit störst i Sverige men jag har under mina år alltid haft en gedigen publik. Det har funnits en stabil skara människor som alltid har läst vad jag skrivit, men det har också tillkommit en helt ny del av människor som bara velat veta mer. Det är så det fungerar i Sverige: läsarna vill ha mer. Matchrapporter är irrelevanta, många vill ha något mer matnyttigt. Låt det vara en simpel lista, eller ett riktigt djupt reportage – men det är något mer som har kött på benen.

Under de senaste veckan har vi fått dragits med diverse Zlatanvinklar på artiklar. Så kommer det att fortsätta i returen. Jag kommer säkerligen häva ut mig något om Zlatan trots att det inte ens är mitt ämne. När det har skrivits om Danmark har det handlat om Nicklas Bendtner eller Christian Eriksen. Jag lovar, sök igenom de fyra stora tidningarna i landet och ni kommer att få samma resultat. Det är förståeligt, något väntat och jag tror att läsarna vill ha mer. Det är därför jag går in med en blandad känsla in för playoffet. Men en sak är säker och det är det kommer att bli två magiska matcher och jag vet att Kanal 5 kommer att göra två kanonsändningar, vilket man alltid kan glädja sig åt.

/Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln