Great Britain vs Sweden 6 – 5,5

av gästkrönikören - Rune Larsson

När vi hade kommit fram till den 15 oktober 2015 i almanackan så hade jag endast sett fem och en halv match i Sverige detta år.
Vänskapsmatchen Hammarby mot LA Galaxy, de två allsvenska matcherna Åtvidaberg mot Djurgården och Hammarby mot IFK Göteborg samt EM kvalen mot Österrike och Moldavien. Samtliga dessa matcher har jag sett i samband med kundevent för min arbetsgivare Carnegie.

 

Etiketter: gästkrönikören

Dessutom har jag sett en halvlek i division tre matchen mellan Älvsjö AIK och gotländska Dalhem.

Den 15 oktober åkte jag tillsammans med tre andra fotbollsnördar på en intensiv fotbollsvecka till de brittiska öarna. Mina reskamrater var min gamla domarkollega Karl-Erik Davidsen från Braås, ordförande i SFS Tommy Wahlsten från Skövde samt journalisten och förre sportchefen på GP och Borås Tidning Janne Hansson från Åsa. Jag var med mina 63 år den yngste i det gänget och den ende som fortfarande är yrkesarbetande.

Innan vi åter vände hem den 22 oktober så hade vi hunnit med sex matcher på fyra olika nivåer i sex olika städer på sex dagar.

Detta var tredje gången som jag åkte på en liknande resa. Den första gången för fyra år sedan åkte jag med två gamla kompisar från min egen klubb Essinge IK och förra gången för två år sedan så var det samma gäng utom att min gamla domarpolare Bosse Chopping Persson från Gävle hade ersatts med Janne Hansson. Janne utsåg sig själv till ”Rockie of the year”.

Under buss och tågresor underhöll vi oss med frågesporter som jag hade förberett innan med 253 frågor. Kunskaperna var imponerande. Bland annat hade jag en frågesport med vilken moders klubb 26 olika spelare alltifrån 40-talet till dagsaktuella spelare hade. Dom fick lösa frågorna tillsammans och de hade alla rätt. Bara att lyfta på hatten. Icke nördar tycker troligtvis att det är onödig kunskap!

Eftersom det var en lågbudgetresa så höll inte hotellrummen samma klass som när man var internationell domare en gång i tiden. Inte en enda gång hörde jag någon av mina kompisar att klaga varken på logi, mat eller läktarplats.

Det vi var ute efter var den härliga brittiska stämningen innan, under och efter matcherna. Vi var således inte ute efter att se de högst rankade matcherna utan vi sökte klassiska engelska klubbar som idag spelar på olika nivåer. Vi är mycket nöjda med vår upplevelse och kommer om två år att göra en liknande resa och vi då är friska och raska.

Min egen ranking av matcherna vi såg, helhetsintryck och inte bara spelkvalitén, är:

1                           Derby-Wolverhampton           Bra pub innan, härlig fullsatt arena samt klart bästa och målrikaste matchen.

2                           Bristol C-Nottingham                Kanonpub innan, fullsatt arena och en bra match.

3                           Fulham-Leeds                             Härlig arena och en bra match. Bristen på pubar i arenans närområde gör att de två första platserna är uteslutna.

4                           Luton-Leyton                               Gammal arena med dålig sikt men med en härlig atmosfär. Två kämpande lag som kompenserade för vissa tekniska brister.

5                           Swansea-Stoke                           En härlig fullsatt arena räddar  PL matchen från jumboplatsen. Swansea var den stora besvikelsen fotbollsmässigt. Stoke var stabila. (resultaten i matcherna helgen efter där Swansea vann borta och Stoke föll hemma var därför mycket överraskande)

6                           Coventry-Blackpool                  En mållös match på en överdimensionerad arena. Dock bjöd båda lagen till och Blackpool var en positiv överraskning utifrån tabellpositionen.

Inte en enda bengal, bråk eller hat mellan klubbarna förekom vad vi kunde se varken före under eller efter matcherna.I Allsvenskan vet man inte om en match tar två, tre eller fyra timmar innan den är slutförd.

/ Rune Larsson Bandhagen

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln