Är Danmark verkligen en mardröm?

av journalisten - Adam Nilsson

Lottningen inför EM-kvalets playoff handlade enskilt om en sak: vilka kunde Sverige tänkas få i en lottning? Av de fyra möjliga lagen hade var och en sin egen åsikt om huruvida Slovenien skulle vara enklare än Norge, men Irland svårare än Danmark. Alla, verkligen alla, ville poängtera sin egen åsikt i ämnet och ytterst få blev klokare i slutändan. Vad som egentligen kom fram var bilden av att alla var högst intresserade av lottningen och att ingen lottning egentligen var till någon specifik fördel till Sverige.

 

Etiketter: journalisten

I slutändan blev det Danmark som vi lottades emot. På sociala medier och hos de olika hemsidorna framstod det som en usel lottning. Daniel Nannskog satt i SVT och sa att det bra en bra lottning. Många menade på det dåliga facit vi har mot Danmark under de senaste åren. Andra menade på att de är Sveriges lillebror. Återigen. Ingen blev direkt mycket klokare av alla åsikter men det var tydligt att alla hade en åsikt. Jag personligen ställde mig mer på Nannskogs sida än den sida som hävdade att Danmark var en mardröm.

För ärligt talat, hur många har sett Danmark i EM-kvalet? Jag har, tack vare mitt jobb, fått följa EM-kvalet på nära håll under varje kväll och där har Danmark varit ett av de landslag som jag har följt närmast. Inte minst matchen mot Albanien (0-0 hemma på Parken i Köpenhamn) såg jag på nära håll och det var inte så att jag imponerades av våra skandinaviska grannars framfart. Snarare tvärtom. Att Danmark skulle vara ett särskilt mycket svårare landslag att möta än Norge, Slovenien eller Irland har jag svårt att tro. För de har i ärlighetens namn inte visat upp några mästartakter under sitt kval i en förhållandevis svag grupp med ett ålderstiget Portugal och uppstickaren Albanien framför sig.

Vad som kanske mest av allt förvånande mig var Erik Hamréns ord efter lottning. Förbundskaptenen pratade om en motståndare som vi har haft svårt för. Jaha? Dels har vi inte mött Danmark på länge och vad spelar historien för roll i dessa två möten? Ska man vara helt ärlig har vi positiv statisk mot Danmark historiskt, men de flesta vädrade som vädrade statiska siffror pratade om de senaste åren. Vi är i ett playoff och där spelar historikens siffror ingen roll. Det är två matcher som handlar om att vinna eller försvinna. Det finns ingen anledning att haka upp sig på det. Jag hade önskat mig en Hamrén som tydligare poängterat vikten i kampen, emotionen än siffrorna.

Inte heller ser jag det som en nackdel att inleda på hemmaplan för Sverige. Vi har haft en tendens att tappa huvudet helt när vi har spelat på bortaplan. Nu behöver man inte ha känslan av att ”få med sig ett resultat borta och sen vinna hemma” utan nu är det in och prestera direkt – något jag tror Sverige behöver och kommer att passa dem bra. För mig är lottningen jämn. Varken Danmark eller Sverige har något egentligt favoritskap. Därför blir det intressant att se hur det slutar. Men att Danmark skulle varit den värsta lottningen, en mardröm, håller jag inte mycket till övers för.

/Journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln