Allsvenskan 2015 har varit den hetaste någonsin

av gästkrönikören - Marcus Lindén

Den allsvenska säsongen lider mot sitt slut och framför oss har vi en rafflande guldstrid. Om det blir AIK, Blåvitt eller Norrköping som kniper SM-guldet återstå att se. Vi har utöver det fått sett alltifrån frisparkskanoner från Johan Oremo till vackra nickmål av Nyasha Mushekwi. Det är dock annat som gör att denna säsong går att sammanfatta som den kanske bästa någonsin.


 

Etiketter: gästkrönikören

Alla kan aldrig vara nöjda. Det kommer alltid finnas revanschlusta från de som inte nådde hela vägen fram. Och tur är väl det. Det är precis det som driver fotbollen och vår älskade serie framåt. Sex Stockholmsderbyn spelas där bara ett lag kan gå ur som vinnare. Endast ett lag kan bli bäst i Göteborg och framför allt kan endast ett lag bli mästare. Oavsett målsättning och förutsättningar är det bara ett lags namn som står på Lennart Johanssons pokal. Så är givetvis fallet även denna säsong – men ändå andas många lag både framtidstro och stolthet från vad som uppnåtts.

Att vi in i det sista har ett trelagsrace med tre omgångar kvar där två av lagen är giganter som nu har chans på sin första ligatitel på flera år är en ljuvlig krydda. Den tredje kandidaten är sedan skrällen som charmat väldigt många – och för tillfället leder serien. Vid ett guld kommer Norrköping ha stått för en sagolik skräll. Oavsett lagtillhörighet är det ett öde som gynnar vår serie. Sedan är detta guldrace bara en parantes i vad detta år faktiskt erbjudit.

Hammarby går mot ett imponerande publikrekord. Malmö FF upprepade Champions League-succén och visade att förra årets avancemang inte var en engångshändelse. Djurgården fortsätter med sin stabilisering och har trots en tung höst - gjort ett år i rätt riktning med ett ungt lag. Nya funktionella arenor till BK Häcken och Gefle står färdiga och har gett deras publiksnitt en skjuts åt det positiva hittills. Till nästa år får vi förmodligen se nya spännande lagbyggen som Jönköping Södra och Östersund. Lägg därtill insatserna som ofta spelare som Henok Goitom, Markus Rosenberg och Emir Kujovic gjort. Det har gett oss så mycket

Jag ber er bara att njuta. Och medier: framhäv detta! Det är inget nytt att vi är bättre på läktaren än det som erbjuds kvalitetsmässigt på planen. Men i år är det tydligare än någonsin. Vi är och blir förmodligen aldrig varken La Liga eller Premier League. Hur svenska klubbar ska utveckla sina talanger bättre är en helt annan diskussion. Men vi är en kraft som du inte hittar på många andra platser.  Intresset är rekordstort och det är fantastiskt. Det är vad jag vill minnas från denna säsong oavsett vinnare i slutändan. Säsongen då utländska journalister från stora fotbollsländer besökte våra derbyn för att uppleva en vacker inramning.

Med det vill jag slå hål på myten att folk inte vågar gå på fotboll och att Allsvenskan är för dåliga för att få uppmärksamhet. Kolla på siffrorna. Vi har ett landslag som spelarmässigt är det sämsta på länge. Är fotbollen i vår serie bättre än den? Nej, men folk kommer ändå. Initiativen från klubbar att göra fotbollen ännu mer tillgänglig och uppskattad för alla är många. Någonting som alltid bör nämnas när vi emellanåt åker på bakslag på den fronten. Dårar finns på alla platser och har synts även i år, men de står i en väldigt liten minoritet.

Om du är Hammarby-supporter uppmanar jag dig att gå och se när ditt lag slår publikrekord. Om du är AIK:are uppmanar jag dig att gå och sjunga dig hes mot IFK Göteborg i hopp om ett guld. Och om du är neutral fotbollsälskare uppmanar jag dig att gå och se allt du kan. För när du blickar ut mot ett nattsvart december kommer du vara lycklig att du var där. Vi hittar väldigt många vinnare under det svenska fotbollsåret 2015. Ge dig själv en klapp på axeln om du var med och bidrog till detta. För många är vi.

/Marcus Lidén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln