Upplösningen närmar sig!

av domaren - Arne Fredholm

Hösten är här, det har ingen missat. Med den så kommer slutet på fotbollssäsongen. Många serier är slutspelade. Det är i stort sett bara de högsta serierna som återstår. Kommer IFK Norrköping att stå som Svenska mästare? Klarar J Södra att ta sig upp i Allsvenskan? Ska Eskilstunas tjejer hålla hela vägen? Kommer Brommapojkarna att rasa ner ytterligare i seriesystemet? Hur ska en nykomling som Enskede klara sig i div 1?


 

Etiketter: spelaren

Frågorna är många när det handlar om vilka som ska ta sig upp och vilka som åker ur på alla nivåer. Hos domare på olika nivåer går tankarna i liknande banor. Nu har jag gått ett steg till i domarutbildningen. Jag har fått prova på att döma på högre nivå än jag varit van vid. Anser mina coacher att jag håller måttet?

Precis som i seriesystemet ligger de flesta lagen kvar i samma serie nästa säsong som de spelat i den här säsongen. Det är samma sak med domarna. De flesta kommer att döma på samma nivå som detta år. De som tar sig upp ytterligare ett steg har tränat lite hårdare. Varit lite bättre matchledare. Har haft lite bättre regelkunskap och kunskap att använda sina kunskaper på ett bra sätt.

Vad vill jag säga med det här? Jo, alla inom fotbollen tränar. Man tränar utifrån sina förutsättningar. Man utvecklas olika fort och kommer olika långt. Det finns spelare som aldrig får nöjet att spela en tävlingsmatch med ett domarteam med en HD och två AD. De får på sin höjd uppleva att det är de närmast sörjande som kommer och tittar. Så har vi den lilla klicken som får spela får tiotusentals personer i publiken och dessutom har sex domare som hjälper till med regeltolkningen.

Domarna tränar också. Oberoende om man ska döma i EM och Champions League eller i division 7 på Kärrtorps IP. Domarna pluggar regler och övar teoretiskt på olika situationer. Man tänker på hur man kan och bör agera i olika situationer och i olika skeenden i matchen. Det är domarnas taktik. Den måste man ha, utöver det fotbollsmässiga taktikkunnandet, eller åtminstone grundläggande kunskap.

Sedan behöver en domare även träna fysik också. Vissa tränar mer för att förhoppningsvis ta sig upp ytterligare ett steg i seriesystemet, precis som lagen.

Upplösningen närmar sig, men i och med det även uppladdningen inför nästa säsong.

/Arne Fredholm

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln