Vi måste diskutera hybridgräs

av journalisten - Adam Nilsson

En av de hetaste diskussionerna inom svensk fotboll de senaste åren har varit den om underlaget. Det har funnits tydliga sidor där den ena har varit mot utvecklingen av konstgräs (oftast representerad av gamla spelare och ledare) medan den andra sidan (förbundsmänniskor) har varit för konstgräset. Sällan har diskussionen kommit till några andra slutsatser än att konstgräset behövs för vårt klimat men att det ultimata vore att spela på vanligt gräs – som man gjort i alla år.

 

Etiketter: journalisten

Vad som har varit förvånande är bristen på alternativ. Sällan eller aldrig har det påpekats att det finns andra vägar att gå utan de som har argumenterat för det ena eller andra har bara varit positiva eller kritiska mot en lösning, men aldrig haft något nytt att komma med. Det är också därför diskussionen oftast har varit menlös, för ingen har varit kreativ nog att argumentera för en annan lösning utan fastnat i gamla mönster av det ena är dåligt eller det andra är bra. Vilket ärligt talat påminner mer om en dagisbråk än en riktig diskussion.

När toppmatchen mellan Elfsborg och Göteborg spelades igår på Borås Arena var diskussionen återigen igång på sociala medier. Är konstgräset verkligen framtiden för svensk fotboll? Och jag kan verkligen förstå att man drog upp det igår för konstgräset på Borås Arena ser verkligen så tillgjort och oäkta ut att man föredrar gamla grusplaner framför den mattan som ligger. Dessutom är det förbannat tråkigt att en sådan toppmatch, en sådan avgörande match ska behöva avgöras på ett underlag som det på Borås Arena.

Vad är lösningen då? Jo, den finns redan i Sverige, nämligen i Ljungby på Lagavallen. Underlaget kallas för ”hybridgräs” och är en blandning mellan vanligt gräs och konstgjort sådant. Det är naturgräs som är förstärkt av konstgräs men som fortfarande har känslan av vanligt gräs. Lösningen är inte ny som sådan utan har funnits ute på marknaden ett bra tag. En av de viktigaste anledningarna till att den lösning borde vara av stort intresse är för att den redan finns på några av Europas största arenor (Allianz Arena, San Siro, Santiago Bernabeu och hos alla Premier League-klubbar) vilket tar bort hindret av att det är en dålig lösning. Hybridgräset är här för att stanna – punkt.

Varför har det då inte kommit till Sverige i större utsträckning ännu? Svaret är pengar. Till skillnad från konstgräset kostar hybridgräset mer att lägga, det är dyrare att underhålla och klarar också av förre antal timmar innan det slits ut. Det är rätt viktiga argument när klubbar ska ta beslut kring sina nya underlag. Om konstgräset är billigare, slits mindre och behöver mindre underhåll är det ett enkelt val för klubbarna att välja den lösningen även om det är en fotbollsmässigt sämre lösning. Men är det verkligen inte värt den större kostnaden för att få en fotbollsmässigt bättre lösning? Borde inte förbundet kunna hjälpa till med kostnaderna? Ljungby fick bidrag på 700 000 kronor av UEFA, kan övriga klubbar få det också?

När jag pratade med en framstående svensk tränare kring scouting så sa han att Sverige är en utdöende marknad. ”Vi kollar inte på konstgrässpelare”, sa han och menade på att det inte fungerar ute i Europa. Ju mer de svenska spelarna vänjer sig vid konstgräset, desto längre ifrån den europeiska toppfotbollen kommer de. Det är inte ovanligt att klubbar ute i Europa ser på den svenska marknaden så, vilket är av stort intresse för att svensk fotboll i mångt och mycket bygger på försäljningen av sina spelare utomlands. Det är så pengarna kommer in till fotbollen.

Därför är det dags att vi verkligen tar tag och diskuterar kring denna eventuella lösning. Hybridgräset ligger redan på flera av Europas största arenor, är fotbollsmässigt en närmare lösning naturligt gräs än konstgräs men kostar mer. Ska vi låta den extra kostnaden få styra var svensk fotboll är på väg? Ibland måste man betala mer för att få den bästa lösningen och för mig är det givet att hybridgräset är framtiden. Det handlar inte ”om” man ska använda sig av det, det handlar om ”när” och det är snart – åtminstone om Sverige som fotbollsland vill hänga med i utvecklingen.

/Journalisten

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln